Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Histamina: co to jest? Jaki wpływ ma na organizm i czy możliwa jest alergia na histaminę

sko
Unsplash.com
Histamina, alergia, uczulenie, leki. Jak radzić sobie w przypadku kłopotów, co jeść i czy istnieje coś takiego jak dieta histaminowa. Wszystko to wyjaśniamy.

Histamina: co to jest?

Histamina to naturalny, organiczny związek występujący w organizmie, którego zadaniem jest m.in. pobudzanie wydzielania kwasu żołądkowego a także – co równie ważne – jest tzw. mediatorem odczynu alergicznego. Oznacza to, że wydzielana w dużych ilościach powoduje świąd i ból, przyśpieszenie tętna. Dzieje się tak w sytuacjach, gdy następuje w organizmie kontakt z alergenem ten zaczyna wydzielać (nazywa się to wylewem) duże ilości histaminy.

Dlatego właśnie hasło histamina często łączone jest w takimi pojęciami jak uczulenie czy alergia. Właściwie można powiedzieć, że histamina i uczulenie są ze sobą nierozerwalnie połączone.

Histamina: alergia. Objawy uczulenia

Za jakie objawy odpowiada histamina? Można o tym mówić dużo, bo histamina i alergia to wręcz wykaz różnego rodzaju dolegliwości.

I tak objawami zwiększonego wydzielania histaminy może być:

  • Zaczerwienienie skóry
  • Miejscowe nabrzmienia
  • Stany zapalne skóry a nawet wysięki osocza
  • Histamina alergikom daje się też we znaki obrzękami nosa i gardła

Na liście skutków działań histaminy mogą być też takie przypadki jak obrzęki krtani, tchawicy na nawet samych płuc.

Gdy wydzielanie histaminy są duże i długotrwałe – na co muszą zwłaszcza uważać alergicy i osoby uczulone – może to doprowadzić do nagłego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia pracy serca. W ekstremalnym przypadku może to spowodować śmierć. Dlatego przy alergiach i uczuleniach problemu histaminy nie można lekceważyć.

Jak już wiemy, co to jest histamina i jakie może powodować problemy, zdajmy pytanie jak ustrzec się kłopotów związanych z histaminą.

Histamina w jedzeniu

Po pierwsze osoby, które (nawet przed diagnozą lekarską) zauważyły u siebie pewne objawy za dużego wydzielania histaminy powinny unikać pewnych produktów spożywczych. Histamina w jedzeniu. To kolejny temat, któremu należy się tym miejscu przyjrzeć.

Histamina: dieta przy alergii

Dieta histaminowa jest pojęciem, które powinni poznać wszyscy alergicy i osoby uczulone. Celem takiej diety jest wyeliminowanie produktów zawierające duże ilości histaminy, bo w takiej sytuacji jet ona wprowadzana do organizmu a dodatkowo pobudza jej kolejne naturalne wydzielanie.

Dlatego warto zapamiętać, że histamina w jedzeniu znajduje się w produktach, które zawierają białko, nie są właściwie przechowywane lub są przetworzone albo np. sfermentowane.

Chodzi np. o:

  • Czerwone wino
  • Piwo pszeniczne
  • Kiszona kapusta
  • Dojrzewające sery
  • Drożdże
  • Surowe kiełbasy
  • Surowa szynka
  • Salami
  • Tuńczyk
  • Śledź marynowany
  • Łosoś
  • Makrela wędzona

Histamina w rybach

Generalnie świeże ryby zawierają tylko śladowe ilości amin biogennych (ich pochodną jest przecież histamina). Jednak trzeba pamiętać, że ryby szybko się psują a w produktach w których nawet nieznacznie zachodzą takie procesy wydziela się histamina. I to w dużych ilościach.

Histamina w rybach jest w dużych dawkach obecna także w rybach o ciemnym mięsie czyli np. makrelach i tuńczyku. Tak samo jest w przypadku ryby marynowanych w occie (generalnie sam ocet też ją zwiera).

Histamina: dieta z ograniczeniem niektórych warzyw i owoców

Generalnie w przypadku diety histaminowej główną zasadą jest to, że należy jeść produkty świeże. Ale i od tej zasady są pewne odstępstwa i osoby uczulone i alergicy w związku z histaminą powinny unikać:

  • Pomidorów
  • Roślin strączkowych
  • Pomarańczy
  • Grejpfrut
  • Ananasów
  • Gruszek
  • Jabłek
  • Orzeszków ziemnych
  • Orzeszków nerkowca

Histamina i czekolada

Osoby cierpiące z powodu histaminy mają też problem ze słodyczami. Chodzi konkretnie o czekoladę. Sama czekolada jest produktem bezpiecznym, ale trzeba uważać (na co uwagę zwracają producenci umieszczając ostrzeżenia na opakowaniach) na nawet śladowe zawartości np. orzechów laskowych.

Leki przeciwhistaminowe

Jak radzić sobie z problemem histaminy? Dieta to podstawa, ale jeśli chce się podjąć szersze działania należy (po wizycie u lekarza) zastosować leki przeciwhistaminowe. To środki niwelujące działanie histaminy. Zwierają takie substancje jak:

  • Cyzyna
  • Loratadyna
  • Kromoglikan
  • Chlorowodorek oksymetazoliny

Wszystkie niwelują objawy nadprodukcji histaminy a część z nich jest używana także w leczeniu alergii. Alergie to osobny rozdział jeśli chodzi o temat histaminy. Leczenie alergii jest sprawą skomplikowaną i długotrwałą. Potrzebna jest do tego nie tylko konsultacja
z lekarzem, ale w ogóle jego stała opieka nad pacjentem.

Histamina i alergia

Przed podjęciem leczenia konieczne jest wykonanie testów alergicznych. Takie sprawdzenie, na co jest uczulony pacjent, jak mocno jest koniecznie do dobrania odpowiedniej formy leczenia.

Zaznaczmy, że otrzymywanie stałych dawek czynnika odczulającego nie niweluje objawów od razu. Pacjent często musi regularnie przyjmować leki przeciwhistaminowe.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski