W skrócie
Kotlety schabowe - przysmak Polaków i nie tylko
Kotlety schabowe to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem do mięsa plastrów schabu obtoczonych w panierce z jajka, mąki oraz bułki tartej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Taki kotlet podaje się najczęściej z ziemniakami lub frytkami i porcją surówki lub gotowanych warzyw.
Na przygotowanie idealnego kotleta schabowego każdy kucharz i kucharka mają swoje metody. Warto jednak wiedzieć, jakich błędów unikać i jak właściwie usmażyć soczyste i miękkie kotlety.
Takie błędy popełniamy najczęściej przyrządzając kotlety schabowe
Kotlety schabowe to szybka do zrobienia potrawa, ale ich prawidłowe przygotowanie wcale nie jest takie proste. Wiele osób popełnia błędy zarówno przy obrabianiu mięsa, jak i smażeniu.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

EH Excellent Houseware
Koopman International Zestaw do sushi 7El. Czarny

Kilner
Kilner Peeble Pojemnik porcelanowy / ceramiczny szary 0025.362

FoodSaver
Foodsaver Pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 2.0 FFC022X

Joseph Joseph
Joseph Joseph Jj Zestaw 4Desek Do Krojenia Rosegold Foliosteel (60172)

Cole & Mason
Cole&Mason młynek inverta flip chrome zestaw do soli i pieprzu ...

Peugeot
Peugeot Zestaw Młynków Do Pieprzu I Soli - Czarno Biały Tahiti ...

Ade
Ade Cyfrowy Minutnik Kuchenny Td 1601 Ade Td 1601 Czarny 101X70X11 mm
Lista najczęstszych błędów:
- Nieodpowiednie mięso - kupując mięso na kotlety schabowe trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej wybrać mięso: soczyste, o różowej barwie, lekko wyczuwalnym zapachu, marmurkowe, czyli lekko przerośnięte tłuszczem, bez suchych brzegów. Schab ma być wilgotny, ale nie mokry.
- Nieświeże mięso - surowy schab, im dłużej leży w naszej lodówce, tym gorzej. Najlepiej usmażyć schabowe w dniu zakupu mięsa, ale jeśli musimy przechowywać je, to pamiętajmy, by zostawić schab w lodówce maksymalnie dwa dni, w temperaturze ok. 2 stopni Celsjusza.
- Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest on przyczyną roznoszenia po naszej kuchni groźnych dla zdrowia bakterii. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso, najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.
- Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.
- Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.
- Zbyt mocno roztłuczone mięso - nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości.
- Mięso nieosolone - kotlety schabowe warto dobrze doprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Idealnie, jeśli uda nam się na kilka godzin zamarynować schabowe w mleku z cebulą i przyprawami. Dzięki temu schabowe wyjdą miękkie i aromatyczne. Przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć z mleka.
- Za mało lub za dużo panierki - kotlet schabowy panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Warto zrobić to dokładnie, by uzyskać równą panierkę na całej powierzchni mięsa. Ważne jest tu jednak wyczucie. Zbyt dużo wklepanej bułki tartej sprawi, że kotlet będzie ciężki w smaku.
- Smażenie na kiepskim oleju - schabowe najlepiej powinno smażyć się na dobrze rozgrzanym smalcu. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest smażenie kotletów na maśle klarowanym.
- Za mało rozgrzana patelnia - jeśli zaczniemy smażyć schabowe na zbyt mało rozgrzanej patelni, panierka zacznie odchodzić od mięsa, co nie tylko wygląda mało estetycznie, ale również spowoduje, że jej kawałki zaczną się przypalać.
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak usmażyć idealne kotlety schabowe.
Przepis na idealne kotlety schabowe
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 min)

Składniki:
- 4 kawałki schabu
- 200 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
- jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- 100 g smalcu
Może pora na nową patelnię?

Tefal
Tefal Jamie Oliver Cook's Classic H9120644 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Lamart
Lamart Terracota LT1200
Funkcje dodatkowe:powłoka nieprzywierająca, możliw…

Lamart
Lamart Rock LT1144
Funkcje dodatkowe:powłoka nieprzywierająca;Gwaranc…

Tefal
Tefal Patelnia Resistal Ceramic Stone C42306, Ø 28 cm
Opis produktu patelnia Resistal Ceramic Stone C423…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa mini Ø 14 cm
Opis produktu patelnia aluminiowa mini ułatwia prz…

Tefal
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywką
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywkąOpi…

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą, Ø 26 cm
Tefal Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 26 cmOdkryj…

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą
Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 22 cmOdkryj liczn…

ERNESTO
ERNESTO Aluminiowa patelnia do serwowania Ø 28 cm
ERNESTO® Aluminiowa patelnia do serwowania, Ø 28 c…

ERNESTO
ERNESTO Patelnia aluminiowa, Ø 20 cm
ERNESTO® Patelnia aluminiowa, Ø 20 cmOpis produktu…
Jak zrobić kotlety schabowe?
- Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
- Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
- Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek, listki laurowe i ziele angielskie.
- Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
- Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Rozgrzej smalec na patelni.
- Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
- Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe, smacznego!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!

Smeg
Smeg SMF33CREU + sorbetiera + fartuch
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Smeg
Smeg SMF02RDEU
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 7878BK
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 6357GG
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 6356YL
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 7872BL
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 4460GG
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Smeg
Smeg SMF02BLEU
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Smeg
Smeg SMF02PBEU
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 6351GR
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji