Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Zespół Szkół nr 2 w Rypinie ma olimpijczyków

Zespół Szkół nr 2 w Rypinie ma olimpijczyków

Partie odkrywają karty. Zaskoczenia na listach do Europarlamentu

TYLKO U NAS
Partie odkrywają karty. Zaskoczenia na listach do Europarlamentu

Polecamy

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie, będą dopłaty do zbóż!

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie, będą dopłaty do zbóż!

Hrubieszów. O budżecie, emisji obligacji i zasobach pomocy społecznej

Hrubieszów. O budżecie, emisji obligacji i zasobach pomocy społecznej