Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

Michał Bryl i Bartosz Łosiak bez sukcesu w Brazylii. Porażka w meczu o ćwierćfinał

ŁKS - Śląsk 1:2. Ósmy spadek ŁKS z ekstraklasy. Rekord wyrównany. Jak padły gole?

ŁKS - Śląsk 1:2. Ósmy spadek ŁKS z ekstraklasy. Rekord wyrównany. Jak padły gole?

Polecamy

Order Orła Białego dla dwóch osób. Prezydent przyznał najwyższe polskie odznaczenie

Order Orła Białego dla dwóch osób. Prezydent przyznał najwyższe polskie odznaczenie

Piłkarki nożne Górnika Łęczna grają w sobotę u siebie z Medykiem Konin

Piłkarki nożne Górnika Łęczna grają w sobotę u siebie z Medykiem Konin

Prezydent RP odznaczył Złotym Krzyżem Zasługi wicedyrektora Centrum Heschela KUL

Prezydent RP odznaczył Złotym Krzyżem Zasługi wicedyrektora Centrum Heschela KUL