Spiżarnia na rynku działa od 2004 roku. Przez niemal dwie dekady doczekała się pięciu magazynów przeładunkowych typu cross-dock w Anglii, Irlandii i Holandii, jednak główne centrum logistyczne nadal mieści się w Lublinie. Z końcem 2021 roku firma przenosi się do nowego, dwa razy większego niż dotychczas, magazynu zlokalizowanego w kompleksie 7R Park Lublin przy ul. Mełgiewskiej. Nowa przestrzeń liczy blisko 20 tys. mkw. części magazynowanej oraz 2 tys. mkw. powierzchni biurowych. Cała inwestycja dopasowana jest do potrzeb firmy działającej w branży spożywczej, która jest niezwykle wymagająca.
– Branża spożywcza potrzebuje rygorystycznych warunków magazynowania opartych o procedury fito-sanitarne i niezawodności specjalistycznej instalacji chłodniczej oraz wentylacyjnej, odpowiedniej konstrukcji budynku i wyposażenia – mówi Dariusz Jeleniewski Współwłaściciel Spiżarni.
Gdzie tu ekologia?
Dla właścicieli i pracowników Spiżarni ważne są nie tylko aspekty techniczne nowej lokalizacji. Dlatego podjęli wspólną inicjatywę o przeprowadzeniu zbiórki pieniędzy na popularny i ważny w ostatnich czasach cel. - Wśród pracowników prowadzona jest zbiórka środków na nasadzenia kwietne oraz domki dla owadów pod hasłem „Przytul pszczołę”. Cieszy się ona bardzo dużym powodzeniem. – o szczegółach mówi Agnieszka Karłowicz, Dyrektor HR i Rozwoju Biznesu w Spiżarni. I dodaje, że w ramach integracyjnych akcji pracownicy sami podejmują edukacyjno-społeczne inicjatywy.
– Przykładem jest akcja „Sadzimy dla wczesnej pszczoły”. W czasie jej trwania udało nam się wspólnie zasadzić kilka skrzyń z tulipanami, które zakwitną już wiosną- tłumaczy Agnieszka Karłowicz.
Innymi przykładami działań proekologicznych, jakimi mogą pochwalić się pracownicy Spiżarni, są m.in. segregacja śmieci, personalne naczynia wielorazowego użytku i oszczędzanie wody. - To proekologiczne nawyki, które propagujemy wśród załogi. Bawimy się przy tym i integrujemy – przyjemne z pożytecznym – opowiada Dyrektor HR i Rozwoju Biznesu w Spiżarni.
W trosce o środowisko postawiono również na wiele nowoczesnych rozwiązań, które nie mają na nie negatywnego wpływu. Magazyn może pochwalić się zwiększoną izolacyjnością cieplną dachów i elewacji, co w praktyce przekłada się na brak konieczności ciągłego dogrzewania przestrzeni. Każdy z budynków posiada również instalacje fotowoltaiczne, które pozwalają na czerpanie energii z naturalnych źródeł. Oświetlenie powierzchni wykorzystywanych przez Spiżarnię obsługiwane jest z użyciem systemu DALI, czyli inteligentnego systemu sterowania oświetleniem. A co najważniejsze - cała inwestycja może pochwalić się Certyfikatem Breeam na poziomie bardzo dobrym. Certyfikat ten ocenia budynki pod kątem tego, jak przyjazne są środowisku naturalnemu. Jego zdobycie jest najlepszym wyznacznikiem kierunku, w jakim zmierza Spiżarnia.
- Niedzielne morsowanie w Zalewie Zemborzyckim. Zobacz zdjęcia z lodowatej kąpieli
- Ten widok zapiera dech w piersiach! Zobacz Muzeum Zamoyskich w Kozłówce z lotu ptaka
- Maturzyści ze „Staszica” bawili się na studniówce. Zobacz zdjęcia
- Giełda staroci i antyków w Galerii Olimp. Zobacz zdjęcia
- „Moje prawa to Konstytucja, nie kod QR”. Protest przeciwników przymusowych szczepień
- Miasto Czartoryskich. Największa nadwiślańska miejscowość między Krakowem a Warszawą
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?