Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak rozwijać biznes w czasach eko? Spiżarnia znalazła na to sposób!

Redakcja
Materiał prasowy/ Spiżarnia
Czy można prowadzić nowoczesne przedsiębiorstwo, pamiętając przy tym o naszej planecie? Oczywiście! Wie o tym doskonale Spiżarnia, jeden z wiodących dystrybutorów produktów spożywczych na rynki europejskie, który w swojej nowej siedzibie postawił na szereg proekologicznych rozwiązań - od łąk kwietnych po fotowoltaikę.

Spiżarnia na rynku działa od 2004 roku. Przez niemal dwie dekady doczekała się pięciu magazynów przeładunkowych typu cross-dock w Anglii, Irlandii i Holandii, jednak główne centrum logistyczne nadal mieści się w Lublinie. Z końcem 2021 roku firma przenosi się do nowego, dwa razy większego niż dotychczas, magazynu zlokalizowanego w kompleksie 7R Park Lublin przy ul. Mełgiewskiej. Nowa przestrzeń liczy blisko 20 tys. mkw. części magazynowanej oraz 2 tys. mkw. powierzchni biurowych. Cała inwestycja dopasowana jest do potrzeb firmy działającej w branży spożywczej, która jest niezwykle wymagająca.

– Branża spożywcza potrzebuje rygorystycznych warunków magazynowania opartych o procedury fito-sanitarne i niezawodności specjalistycznej instalacji chłodniczej oraz wentylacyjnej, odpowiedniej konstrukcji budynku i wyposażenia – mówi Dariusz Jeleniewski Współwłaściciel Spiżarni.

Gdzie tu ekologia?

Dla właścicieli i pracowników Spiżarni ważne są nie tylko aspekty techniczne nowej lokalizacji. Dlatego podjęli wspólną inicjatywę o przeprowadzeniu zbiórki pieniędzy na popularny i ważny w ostatnich czasach cel. - Wśród pracowników prowadzona jest zbiórka środków na nasadzenia kwietne oraz domki dla owadów pod hasłem „Przytul pszczołę”. Cieszy się ona bardzo dużym powodzeniem. – o szczegółach mówi Agnieszka Karłowicz, Dyrektor HR i Rozwoju Biznesu w Spiżarni. I dodaje, że w ramach integracyjnych akcji pracownicy sami podejmują edukacyjno-społeczne inicjatywy.

– Przykładem jest akcja „Sadzimy dla wczesnej pszczoły”. W czasie jej trwania udało nam się wspólnie zasadzić kilka skrzyń z tulipanami, które zakwitną już wiosną- tłumaczy Agnieszka Karłowicz.

Innymi przykładami działań proekologicznych, jakimi mogą pochwalić się pracownicy Spiżarni, są m.in. segregacja śmieci, personalne naczynia wielorazowego użytku i oszczędzanie wody. - To proekologiczne nawyki, które propagujemy wśród załogi. Bawimy się przy tym i integrujemy – przyjemne z pożytecznym – opowiada Dyrektor HR i Rozwoju Biznesu w Spiżarni.

W trosce o środowisko postawiono również na wiele nowoczesnych rozwiązań, które nie mają na nie negatywnego wpływu. Magazyn może pochwalić się zwiększoną izolacyjnością cieplną dachów i elewacji, co w praktyce przekłada się na brak konieczności ciągłego dogrzewania przestrzeni. Każdy z budynków posiada również instalacje fotowoltaiczne, które pozwalają na czerpanie energii z naturalnych źródeł. Oświetlenie powierzchni wykorzystywanych przez Spiżarnię obsługiwane jest z użyciem systemu DALI, czyli inteligentnego systemu sterowania oświetleniem. A co najważniejsze - cała inwestycja może pochwalić się Certyfikatem Breeam na poziomie bardzo dobrym. Certyfikat ten ocenia budynki pod kątem tego, jak przyjazne są środowisku naturalnemu. Jego zdobycie jest najlepszym wyznacznikiem kierunku, w jakim zmierza Spiżarnia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski