Jak zrobić lukier - składniki
Tak jak już wspominaliśmy, aby zrobić lukier będziemy potrzebować tylko dwóch składników. Będzie to
- cukier puder
- woda (ewentualnie możemy użyć soku z cytryny)
A teraz czas na odpowiednie proporcje. Jeżeli weźmiemy 1 szklankę cukru pudru, to będziemy potrzebować do niej 1 łyżki wody.
Jak zrobić lukier - przepis
Aby zrobić lukier wystarczy kilka prostych kroków. W pierwszej kolejności należy przesiać cukier przez sitko do miski.
Następnie do przesianego cukru pudru dodajemy stopniowo łyżkę wody i bardzo dokładnie ucieramy składniki do jednolitej, gładkiej masy.
Tym o to prostym sposobem lukier jest już gotowy. Należy jeszcze sprawdzić czy nie jest zbyt gęsty lub rzadki.
Jeżeli lukier jest zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody, a jeżeli zbyt rzadki to cukru pudru.
A jak sprawdzić czy lukier ma odpowiednią konsystencję? Nic prostszego! Dobry lukier powinien strumieniem spływać z łyżeczki.
Przepis na lukier - praktyczne porady
- Jak zrobić kolorowy lukier
Aby zabarwić nasz lukier wystarcz użyć naturalnych składników.
- sok z wiśni, aronii czy jagód zabarwi go nam na czerwono
- kurkuma sprawi że zabarwi się na mocno żółty
- sok z cytryny na jasnożółty
- młody jęczmień, liście mięty, ziarna groszku cukrowego lub łyżki gotowanego szpinaku na zielono
- Co zrobić gdy zgęstnieje za bardzo
Jeżeli przygotowany przez nas lukier nam zgęstnieje, to wystarczy dodać do niego kilka dodatkowych kropel aby wrócił do właściwej formy
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?