Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lukier. Sprawdź prosty przepis

DS
Jak zrobić lukier. To wcale nie jest takie trudne
Jak zrobić lukier. To wcale nie jest takie trudne Pixabay
Przepis na lukier jest prostszy niż mogłoby się nam wydawać. Aby przygotować lukier będziemy potrzebować tylko dwóch składników i to takich, które nie są drogie i trudne do zdobycia. Nie zajmie nam to też zbyt dużo czasu. Jak więc zrobić lukier? Sprawdź poniżej nasz przepis.

Jak zrobić lukier - składniki

Tak jak już wspominaliśmy, aby zrobić lukier będziemy potrzebować tylko dwóch składników. Będzie to

  • cukier puder
  • woda (ewentualnie możemy użyć soku z cytryny)

A teraz czas na odpowiednie proporcje. Jeżeli weźmiemy 1 szklankę cukru pudru, to będziemy potrzebować do niej 1 łyżki wody.

Jak zrobić lukier? Niezbędny będzie to tego cukier puder
Jak zrobić lukier? Niezbędny będzie to tego cukier puder Pixabay

Jak zrobić lukier - przepis

Aby zrobić lukier wystarczy kilka prostych kroków. W pierwszej kolejności należy przesiać cukier przez sitko do miski.

Następnie do przesianego cukru pudru dodajemy stopniowo łyżkę wody i bardzo dokładnie ucieramy składniki do jednolitej, gładkiej masy.

Lukier zrobiony! Możemy dekorować wypieki
Lukier zrobiony! Możemy dekorować wypieki Pixabay

Tym o to prostym sposobem lukier jest już gotowy. Należy jeszcze sprawdzić czy nie jest zbyt gęsty lub rzadki.

Jeżeli lukier jest zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody, a jeżeli zbyt rzadki to cukru pudru.

A jak sprawdzić czy lukier ma odpowiednią konsystencję? Nic prostszego! Dobry lukier powinien strumieniem spływać z łyżeczki.

Jak zrobić lukier? Już teraz wiesz, że to bardzo proste. Smacznego!
Jak zrobić lukier? Już teraz wiesz, że to bardzo proste. Smacznego! Pixabay

Przepis na lukier - praktyczne porady

  • Jak zrobić kolorowy lukier

Aby zabarwić nasz lukier wystarcz użyć naturalnych składników.

  • sok z wiśni, aronii czy jagód zabarwi go nam na czerwono
  • kurkuma sprawi że zabarwi się na mocno żółty
  • sok z cytryny na jasnożółty
  • młody jęczmień, liście mięty, ziarna groszku cukrowego lub łyżki gotowanego szpinaku na zielono
  • Co zrobić gdy zgęstnieje za bardzo

Jeżeli przygotowany przez nas lukier nam zgęstnieje, to wystarczy dodać do niego kilka dodatkowych kropel aby wrócił do właściwej formy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski