Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić nalewkę? Zobacz PRZEPISY na nalewki z owoców

Marta Stasiuk, Katarzyna Krasnodębska
Przepisy na nalewkę z wiśni, nalewkę z moreli, nalewkę z czarnej porzeczki, nalewkę z maliny, nalewkę z żurawiny i nalewkę z cytryny
Przepisy na nalewkę z wiśni, nalewkę z moreli, nalewkę z czarnej porzeczki, nalewkę z maliny, nalewkę z żurawiny i nalewkę z cytryny Jacek Babicz
W ogródkach i na targach mnóstwo owoców. Można je wykorzystać nie tylko na pyszne dżemy czy kompoty, ale i na nalewki. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy na domowe nalewki z owoców.

Nalewka z moreli
Składniki:

- 1 kg moreli
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu

Sposób przyrządzenia nalewki:
Myjemy morele, następnie wyjmujemy z nich pestki i zalewamy owoce alkoholem. Odstawiamy całość na dwa tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, oddzielamy powstały sok od owoców. Sok odstawiamy (potem go wykorzystamy). Owoce zasypujemy cukrem, aby puściły jeszcze trochę soku i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Z nowo powstałego soku wyrzucamy owoce, dodajemy sok uzyskany wcześniej. Całość musi jeszcze postać przez ok. dwa tygodnie. A potem można już próbować.

Nalewka z cytryn
Składniki:

- 18 cytryn
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu albo wódki

Sposób przyrządzenia nalewki:
Cytryny dzielimy na połówki. Wyciskamy z nich sok. Skórki po cytrynach moczymy przez 12 godz. w wyciśniętym soku, przez ten czas trzymamy całość w lodówce. Potem dodajemy cukier i alkohol. Gotową mieszankę odstawiamy na dwa dni. Wyrzucamy z nalewki skórki z cytryn. I gotowe.

Nalewka z wiśni
Składniki:

- 1 kg wiśni
- 0,5 l wódki
- 1 kg cukru

Sposób przyrządzenia nalewki:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Dla goryczki możemy dodać garść wiśni z pestkami. Dodajemy alkohol i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie odlewamy alkohol i dodajemy do owoców cukier. Mieszankę odstawiamy na kolejne dwa dni i od czasu do czasu mieszamy. Po tym okresie sok powstały z wiśni zalewamy alkoholem (odcedzonym wcześniej) i odstawiamy całość na miesiąc. Po miesiącu nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z żurawiny
Składniki:

- 3 szklanki żurawiny
- 0,5 l wódki
- 3 szklanki cukru
- cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia nalewki:
Żurawinę myjemy i miksujemy. Zalewamy owoce wódką i odstawiamy na dwa tygodnie. W międzyczasie mieszamy. Po tym czasie odcedzamy sok przez pieluchę z tetry lub gazę. Do odcedzonej żurawiny dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na jakiś czas (ok. 2 dni). Po dwóch dniach dodajemy alkohol odcedzony wcześniej. Odstawiamy całość ponownie, aby składniki się połączyły. Po ok. miesiącu nalewka jest gotowa.

Zamiast żurawiny możemy użyć malin w tych samych proporcjach.

Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:

- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 l wódki
- 1 kg cukru

Sposób przyrządzenia nalewki:
Porzeczki myjemy i zalewamy 1 l wódki. Całość przykrywamy i odstawiamy. Po dwóch miesiącach przesypujemy to do większego słoika i dodajemy cukru. Odstawiamy ponownie na okres 2 miesięcy. Co jakiś czas potrząsamy, aby wymieszać składniki. Potem zlewamy sok i wyrzucamy z niego owoce. Nalewka jest gotowa.

A może Wy macie swoje przepisy na nalewki z owoców? Piszcie w komentarzach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski