Spis treści
Co może spowodować cukrzycę? To m.in. codzienne jedzenie dwóch plasterków szynki
Zjedzenie zaledwie dwóch plasterków szynki dziennie może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu następnej dekady o 15 proc.– wykazało duże badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge. Badania opublikowane na łamach czasopisma „The Lancet. Diabetes & Endocrinology” były prowadzone na niezwykłą do tej pory skalę. Wzięło w nich udział 1,97 mln dorosłych osób z 20 krajów świata, w tym z Europy, obu Ameryk, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku.
Analiza naukowców wykazała, że regularne spożywanie ok. 50 g przetworzonego mięsa dziennie – co odpowiada dwóm plasterkom szynki – wiąże się z 15-procentowym wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu następnych 10 lat. Z kolei zjadanie 100 gramów nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie (np. małego steku) to 10-procentowe wyższe ryzyko rozwoju choroby.
– Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na istnienie związku między spożywaniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa a wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości – mówi starszy autor badania, prof. Nita Forouhi, z Wydziału Epidemiologii Rady Badań Medycznych (MRC) Uniwersytetu Cambridge.
Czy człowiek powinien jeść mięso?
Choć mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, to zaleca się, żeby nie jeść go zbyt dużo – szczególnie czerwonego, przetworzonego lub tłustego. Jak mówi prof. Forouhi, badanie to „wspiera zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji”.
Badania dotyczyły także drobiu, który często pojawia się na naszych talerzach. Jedzenie każdego dnia 100 g mięsa kurczaka wiąże się z 8-procentowym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Jednocześnie badacze podkreślili, że ich odkrycie dostarcza kompleksowych dowodów na związek między spożyciem drobiu a cukrzycą typu 2 niż jakiekolwiek wcześniejsze badania. Pozostaje on jednak niepewny i wymaga dalszych badań.
National Health Service radzi, by osoby spożywające ponad 90 g czerwonego mięsa (takiego jak wołowina, jagnięcina, baranina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna i kozina, lub przetworzonego mięsa, takiego jak kiełbasy, bekon, szynka czy salami) ograniczyły je do 70 g lub mniej dziennie.
Globalna produkcja mięsa gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat. Według danych przywołanych w artykule cukrzyca typu 2 dotyka ponad 500 mln ludzi na całym świecie. Szacuje się, że do 2050 r. na cukrzycę będzie chorować 1 mld ludzi.
Już dwa plasterki szynki dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 15 proc.
Źródła:
- Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries The Lancet. Diabetes & Endocrinology
- Meat in your diet National Health Service
Źródło: