MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jesz dwa plasterki szynki dziennie? Przemyśl to! Grozi ci poważna choroba. Naukowcy ostrzegają

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Prawdopodobnie często jesz to na śniadanie, kolację czy między posiłkami. Delektujesz się smakiem, nie zastanawiając się za bardzo nad tym, jaki wpływ ma to na twoje zdrowie. Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge nie mają dla ciebie dobrych wiadomości – już nawet dwa plasterki szynki dziennie zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 15 proc.

Spis treści

Co może spowodować cukrzycę? To m.in. codzienne jedzenie dwóch plasterków szynki

Zjedzenie zaledwie dwóch plasterków szynki dziennie może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w ciągu następnej dekady o 15 proc.– wykazało duże badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge. Badania opublikowane na łamach czasopisma „The Lancet. Diabetes & Endocrinology” były prowadzone na niezwykłą do tej pory skalę. Wzięło w nich udział 1,97 mln dorosłych osób z 20 krajów świata, w tym z Europy, obu Ameryk, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodniego Pacyfiku.

Choć mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, to zaleca się, żeby nie jeść go zbyt dużo.
Choć mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, to zaleca się, żeby nie jeść go zbyt dużo. Anastasia Kazakova/freepik

Analiza naukowców wykazała, że regularne spożywanie ok. 50 g przetworzonego mięsa dziennie – co odpowiada dwóm plasterkom szynki – wiąże się z 15-procentowym wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu następnych 10 lat. Z kolei zjadanie 100 gramów nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie (np. małego steku) to 10-procentowe wyższe ryzyko rozwoju choroby.

– Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na istnienie związku między spożywaniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa a wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości – mówi starszy autor badania, prof. Nita Forouhi, z Wydziału Epidemiologii Rady Badań Medycznych (MRC) Uniwersytetu Cambridge.

Czy człowiek powinien jeść mięso?

Choć mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, to zaleca się, żeby nie jeść go zbyt dużo – szczególnie czerwonego, przetworzonego lub tłustego. Jak mówi prof. Forouhi, badanie to „wspiera zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji”.

Badania dotyczyły także drobiu, który często pojawia się na naszych talerzach. Jedzenie każdego dnia 100 g mięsa kurczaka wiąże się z 8-procentowym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Jednocześnie badacze podkreślili, że ich odkrycie dostarcza kompleksowych dowodów na związek między spożyciem drobiu a cukrzycą typu 2 niż jakiekolwiek wcześniejsze badania. Pozostaje on jednak niepewny i wymaga dalszych badań.

National Health Service radzi, by osoby spożywające ponad 90 g czerwonego mięsa (takiego jak wołowina, jagnięcina, baranina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna i kozina, lub przetworzonego mięsa, takiego jak kiełbasy, bekon, szynka czy salami) ograniczyły je do 70 g lub mniej dziennie.

Globalna produkcja mięsa gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat. Według danych przywołanych w artykule cukrzyca typu 2 dotyka ponad 500 mln ludzi na całym świecie. Szacuje się, że do 2050 r. na cukrzycę będzie chorować 1 mld ludzi.

Już dwa plasterki szynki dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 15 proc.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski