Józefów z szarlotki słynie. Na Lubelszczyźnie zarejestrowano już 132 produkty tradycyjne

Agnieszka Ciekot naszemiasto.pl
Jolanta Morek z gorącą szarlotką józefowską wyjętą prosto z pieca
Jolanta Morek z gorącą szarlotką józefowską wyjętą prosto z pieca Agnieszka Ciekot
Dawniej mówiono o niej "japcok", ale żeby nikt nie mylił specjału z marnym winem, zarejestrowano ją jako szarlotkę józefowską.

Szarlotka józefowska to specjał, z którego od dziesięcioleci słynie lubelskie Powiśle. - W poniedziałek minister rolnictwa wpisał naszą szarlotkę na listę produktów tradycyjnych. To wielki sukces, bo udało nam się podtrzymać tradycję kulinarną naszego sadowniczego regionu - cieszy się Jolanta Morek, szefowa KGW w Józefowie nad Wisłą.

Dawniej na Powiślu na ciasto z jabłek mało kto mówił szarlotka. - Mówiono japcok. Ale japcokiem nazywano też wino, więc postanowiliśmy zarejestrować nasze ciasto jako szarlotka józefowska - dodaje.

Ta szarlotka różni się od tej tradycyjnej. - Swój niezwykły smak zawdzięcza szarej renecie - tłumaczy szefowa KGW. To bardzo stara odmiana jabłek. - Idealnie nadaje się do wypieków, bo ma kwaskowy smak, jest mało słodka i ma niewiele soku - dodaje mąż pani Joli.

Teraz członkinie KGW zastanawiają się jak wypromować swoją szarlotkę. - Chciałybyśmy, aby każdy kto odwiedzi naszą miejscowość, miał okazję jej spróbować. Na razie będziemy ją serwować na lokalnych imprezach - zapowiadają.

Jak zrobić szarlotkę józefowską?
Potrzebujemy: 3 szkl.mąki, 1 szkl. cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1 masło, 1 łyżka smalcu, 3 łyżeczki śmietany, 1 łyżeczka amoniaku.

Masa jabłkowa: 2 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 16

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

j
jon

w Mc Donaldzie zdrowsze masz !

40%

..a bimber z marchwi też jest na liście?

v
violi89

kolejny bzdet; babcia piecze pyszna szarlotke i nie ma certyfikat jako regionalny produkt i jest 100 razy lepsza niz ta z papierkirem, tozwykly bezuzyteczny marketing; ciekawe gdzie jaja gotowane beda produktem regionalnym ????? a gdzie jest pierdnięcie certyfikowane?????????buhahhahah

n
niepatriota

Od zawsze przepadałem za prawdziwym cebularzem (np. od Kuźmiuka), przed laty mogłem także kupić w Lublinie smakowitego obwarzanka z makiem czy maślanego rogala - teraz o to trudno. Mam jednak wrażenie, że takie zastrzeżenie -produkt regionalny- mogłoby mieć sens gdyby taki produkt był podrabiany na dużą skalę. Ale prawdę mówiąc nie spotkałem poza Lubelszczyzną cebularza. Może się mylę, ale to chyba Francuzi wprowadzili taka procedurę, w momencie gdy do UE wstępowała Hiszpania - zastrzegli szampana i koniak bojąc się konkurencji. Ale OK jeżeli te wszystkie działania sprawią, że kupię dobre produkty regionalne bez kłopotu to jestem za! Oby tylko nie skończyło się jak ze słynnym oscypkiem. Dzisiaj trudno go kupić, za to "scypka" (czyli oscypek z krowiego mleka) kupuje się bez problemu.

j
jon

mają ludzie , firmy certyfikujące i urzędniki zajęcie !
2 lata roboty i końca nie widać.
najpierw cebularz , teraz szarlotka.
pospólstwo nabrało się na biurokratyczne dziwactwa Brukseli , z których
nie ma żadnego pożytku oprócz generowania biurokracji

z
znajoma

W chwili obecnej producenci cebularza zrzeszeni w Stowarzyszeniu Producentów Cebularza Lubelskiego wykonują wymagana certyfikację produktu oraz piszą projekty promujące cebularza. Natomiast proszę trochę poczytać czasopisma i zapoznać się z działalnością producentów i szeroko otworzyć oczy na całą paletę współpracy i to co się pisze o cebularzu w Polskich wydaniach czasopism.
Nie od razu Kraków zbudowano wpis trwał 2 lata a cebularza znamy i smakujemy już lata teraz na konsumentów nadszedł czas aby też promowali kupując dobre znane pieczywo

g
gdzie cynamon, goździki?

prosty i dziwny ten przepis, ale coz, tradycja "jabcoka"

G
Gość

o ile nie odpowiada to linii pochwalnej dla tej szarlotki??
Zapisujcie swoje wypowiedzi i umieszczajcie w odpowiednich portalach!!

m
maja

To po to, żeby o "Powiślu lubelskim" usłyszano!
Takie szarlotki z szarą renetą jadałam u mojej babci w Lublinie w latach 60.Przepisy były z osobistej książeczki kucharskiej, spisanej przez prababcię w latach 20, ubiegłego wieku, która zmarła w 1934roku-jej grób na cmentarzu na Lipowej- właśnie z miodem lipowym były podduszane jabłka do szarlotki ( pół na pół z cukrem)

A
Arletka

fuj, smalec, żadnych przypraw, nawet odrobiny cynamonu.Zwykły placek a nie szarlotka.

n
niepatriota

I co z tego wynika? Czy idzie za tym jakaś korzyść dla regionu; ekonomiczna, marketingowa etc. Pytam, bo po zarejestrowaniu cebularza nie zauważyłem jakichś zmian.

p
piotrek z lublina

wymieszaj składniki pierwsze podziel ciasto na 3 częsci posmaruj blachę posyp tartą bułką wyłóż 2 części ciasta na to nałóż jabłka o przykryj to 1 częścią ciasta i do piekarnika 180 stopni na godzinkę -)
wyjmij posyp cukrem pudrem i smacznego jak wystygnie -)

J
Jolanta

Jak gorącą to powinna blachę trzymać w rękawicach ochronnych. Oj odporne ręce ma p. Jola

A
AT

absolwenci.ankietka.pl

G
Gość

Jak zrobić szarlotkę józefowską?
Potrzebujemy: 3 szkl.mąki, 1 szkl. cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1 masło, 1 łyżka smalcu, 3 łyżeczki śmietany, 1 łyżeczka amoniaku.
Masa jabłkowa: 2 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru.
No i to by było na tyle.........

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3