- Jest ceniony z uwagi na swój skład chemiczny, wartości smakowe i dietetyczne - mówi Zofia Gorgol. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C, kwasy nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Kalafior to samo zdrowie. Ma właściwości przeciwrakowe, zatrzymuje enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i żołądka. Związki znajdujące się w kalafiorze zwiększają zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji i chronią przed reumatyzmem.
Kalafior smakuje jak mleko z cukrem z lekką nutą orzecha. Najlepszy jest z bułką tartą. Niektórzy marynują go na słodko-kwaśno. My polecamy kalafiora w cieście.
Przepis pani Zosi
Kalafior w cieście
1 kg kalafiora, sól, cukier
Ciasto: 2 jaja, 10 dag mąki, 8 łyżek śmietany, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz do smażenia
Kalafior ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z cukrem. Ostudzić, podzielić na różyczki. Ciasto: jaja rozmącić trzepaczką, dodawać na przemian mąkę, śmietanę, a na końcu proszek do pieczenia i sól. Kawałki kalafiora nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Danie dobrze komponuje się z sosem koperkowym. Posiekać drobno pęczek świeżego koperku i wrzucić na gotującą się wodę z kostkami warzywnymi. Gotować kilka minut, dodać pieprz i odrobinę curry. Sos zagęścić śmietaną i mąką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?