Kalafior jak mleko i orzechy

Jacek Słowik
Kwiat kalafiora być może nie dorównuje pięknością róży, ale z symbolem piękna ma wiele wspólnego, bo jego jadalną część nazywa się właśnie różą. Najdorodniejsze sztuki możemy poznać po białym lub jasnokremowym zabarwieniu. Teraz, w sezonie, można go kupić od 1 do 3 zł za sztukę. To niewiele, zważywszy że kalafior to istny magazyn witamin i soli mineralnych.

- Jest ceniony z uwagi na swój skład chemiczny, wartości smakowe i dietetyczne - mówi Zofia Gorgol. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C, kwasy nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Kalafior to samo zdrowie. Ma właściwości przeciwrakowe, zatrzymuje enzymy aktywujące czynniki rakotwórcze. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i żołądka. Związki znajdujące się w kalafiorze zwiększają zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji i chronią przed reumatyzmem.

Kalafior smakuje jak mleko z cukrem z lekką nutą orzecha. Najlepszy jest z bułką tartą. Niektórzy marynują go na słodko-kwaśno. My polecamy kalafiora w cieście.

Przepis pani Zosi

Kalafior w cieście
1 kg kalafiora, sól, cukier
Ciasto: 2 jaja, 10 dag mąki, 8 łyżek śmietany, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, tłuszcz do smażenia
Kalafior ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z cukrem. Ostudzić, podzielić na różyczki. Ciasto: jaja rozmącić trzepaczką, dodawać na przemian mąkę, śmietanę, a na końcu proszek do pieczenia i sól. Kawałki kalafiora nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Danie dobrze komponuje się z sosem koperkowym. Posiekać drobno pęczek świeżego koperku i wrzucić na gotującą się wodę z kostkami warzywnymi. Gotować kilka minut, dodać pieprz i odrobinę curry. Sos zagęścić śmietaną i mąką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie