W skrócie
Kiedy zmiana czasu z zimowego na letni?
Zaczęła się wiosna, a już w nocy z 26 marca (sobota) na 27 marca (niedziela) nastąpi zmiana czasu z zimowego na letni 2022. Przestawimy zegarki z godziny 2. na godzinę 3, co oznacza, że będziemy spać o godzinę krócej. Nie wszyscy dobrze znoszą takie zmiany.
Wraz z nastaniem dłuższych dni niektórzy z nas czują się znużeni i osłabieni. Częściej boli nas głowa, odczuwamy wahania nastroju i ogólne rozdrażnienie. Z racji, że zostanie „zabrana” godzina snu z trybu zimowego również można odczuwać nadmierną senność.
Jak przetrwać przesilenie wiosenne? Sprawdź, co doda ci sił, które zabiera zmiana czasu na letni:
Zmiana czasu i przesilenie wiosenne - jak sobie pomóc?
W tym przejściowym czasie związany ze zmianą pór roku warto sięgać po produkty spożywcze bogate w:
- cynk,
- magnez,
- potas.
Do tego zestawu przydadzą się witaminy D, K i C. Dzięki nim powoli się rozbudzimy na przyjście wiosny. Z pomocą nadchodzą kiełki, które można przygotować w domu. Ponadto w sklepach zaczynają się pojawiać szklarniowe nowalijki, które wzmocnią nasz organizm. W marcu i kwietniu warto włączyć do codziennego menu:
- pestki słonecznika,
- suszone owoce,
- bakalie,
- szczaw,
- rzeżucha,
- i orzechy.
Wiele z nich zawiera cynk i magnez, który wzmacniają układ nerwowy oraz pomogą zwalczyć bóle głowy. W czasie przesilenia wiosennego nie można też zapominać o piciu wody. Odpowiednie nawadnianie pomoże wyeliminować bóle głowy. Średnio przyjmuje się, że w ciągu dnia powinno wypijać się osiem szklanek wody, w tym w zupach i naparach ziołowych.
Przepisy na przesilenie wiosenne
W czasie zmiany pór roku warto włączyć do jadłospisu jak najwięcej świeżych warzyw oraz wspomniane już świeże kiełki rzeżuchy, owsa, sałaty oraz ziół. W kuchni pojawić się może świeży czosnek niedźwiedzi oraz młode rzodkiewki, sałaty i szczypiorek. W czasie przesilenia wiosennego polecamy sięgać po różne odmiany domowego pesto.
Pesto z bazylii doda energii
Przepis na pesto bazyliowe
Składniki:
- pęczek świeżej bazylii
- 100 g nasion słonecznika
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone listki bazylii włożyć do dzbanka blendera, dodać nasiona słonecznika, orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zblendować.
- Następnie wymieszać dokładnie z parmezanem i oliwą.
- Przyprawić solą i pieprzem.
Czerwone pesto na przesilenie wiosenne
Przepis na czerwone pesto
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka świeżej bazylii
- 0,5 szklanki migdałów
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Zblendować suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, migdały oraz umytą i osuszoną bazylię.
- Na koniec dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.
Przepis na wiosenne pesto z cukinią
Składniki:
- 1 mała cukinia
- garść świeżego szpinaku
- kilka listków świeżego oregano
- 50 g sezamu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić w drobną kostkę, posypać ostrą papryką i podsmażyć 5 minut na patelni.
- Następnie przełożyć ją do blendera.
- Dodać szpinak, sezam, orzechy włoskie, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zblendować, na koniec wymieszać z oliwą.
Zmiana czasu - kto to wymyślił?
Zmiana czasu budzi wiele kontrowersji. Od lat mówi się, że powinna zostać zlikwidowana, bo tylko utrudnia nam życie. W październiku 2021 roku Ministerstwo Rozwoju i Technologii poinformowało, że Unia Europejska zaleca krajom członkowskim stosowanie się do obowiązujących przepisów odnośnie do zmiany czasu jeszcze przez najbliższe pięć lat. Wygląda na to, że będziemy zmieniać czas z zimowego na letni i odwrotnie co najmniej do 2026 roku.
Jako pierwszy o potrzebie wprowadzenia czasu letniego wspomniał amerykański polityk Benjamin Franklin w 1784 r. Sam pomysł wprowadzenia zmiany czasu przypisuje się niejakiemu Williamowi Willettowi, Anglikowi z Farnham. W 1907 roku wydał on broszurkę „The Waste of Daylight”. Stwierdził w niej, że przestawienie zegarków o 80 minut w okresie letnim pozwalałoby zaoszczędzić na oświetleniu 2,5 miliona funtów rocznie. Parlamentarzyści go nie posłuchali.
Pomysł wszedł w życie po wybuchu I wojny światowej, 30 kwietnia 1916 roku w Niemczech i Austro-Węgrzech, kiedy to przestawiono zegarki o godzinę do przodu. Wkrótce zmiany czasu wprowadzili również Brytyjczycy i Amerykanie. Obecnie zmiana czasu z zimowego na letni i z letniego na zimowy obowiązuje w 79 krajach świata.
Źródło: Główny Urząd Miar
Źródło przepisów:
- przepisy - AKPA
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: