MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komu szkodzi jedzenie grzybów? Jesienne dary lasu mogą nie pójść na zdrowie szczególnie tym osobom. Uwaga na seniorów i dzieci!

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Grzybobranie to jedno z naszych ulubionych jesiennych zajęć. Chętnie poszukujemy grzybów w lasach, a następnie je dusimy, marynujemy, suszymy i jemy. Cenimy je za wyjątkowy aromat i smak. Wbrew powszechnym przekonaniom, grzyby są bogate w minerały i błonnik, co przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich walorami. Sprawdź, jakie schorzenia wykluczają je z diety i kto nie może jeść grzybów.

Spis treści

Kto nie powinien jeść grzybów? Przyczyną nie zawsze jest choroba

Wspólne wyjście na grzyby to świetna zabawa, ale nie każdy może je potem jeść.
Wspólne wyjście na grzyby to świetna zabawa, ale nie każdy może je potem jeść. Halfpoint/GettyImages

Grzyby są bez wątpienia smaczne i bardzo odżywcze. Znajdziemy w nich przeciwutleniacze, w tym selen, który wspiera odporność organizmu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego oraz miedzi i potasu.

Sprawdź w naszej galerii, komu mogą zaszkodzić grzyby i dlaczego trzeba ich unikać.

Jednak to bogactwo składników mineralnych nie służy wszystkim. Osoby z niektórymi schorzeniami powinny unikać jedzenia grzybów, aby nie zaostrzyć objawów choroby. Grzyby pochodzące z lasu, a nie z upraw, mogą być także potencjalnym źródłem toksyn, które mogą być niebezpieczne dla niektórych grup.

Dlaczego jedzenie grzybów może być niebezpieczne? Poznaj główne przyczyny

Zbieranie grzybów i ich jedzenie jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Na co dzień na naszych stołach goszczą zarówno grzyby duszone, jak i marynowane. Chętnie dodajemy je do sosów i potraw mięsnych. Są także wyjątkowo lubiane przez osoby na dietach roślinnych.

Czytaj również: Kobieta zatruła się muchomorem sromotnikowym. Jej życie uratował natychmiastowy przeszczep wątroby. Czym grozi zjedzenie sromotnika?

Jednak ich jedzenie może wiązać się z pewnym ryzykiem, w szczególności, kiedy sięgamy po okazy znalezione w lesie.

  1. Ryzyko zatrucia – w grzybach leśnych można trafić na toksyczne substancje, które obciążają wątrobę i nerki, a dla niektórych osób nawet niewielka dawka tych substancji może okazać się śmiertelna.
  2. Sposób przygotowania – smażenie lub marynowanie w zalewie octowej sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i mogą podrażniać układ pokarmowy, powodując dolegliwości bólowe i wzdęcia.
  3. Wysoka zawartość niektórych składników mineralnych – grzyby są dobrym źródłem różnych składników mineralnych, ale nie zawsze jest to korzystne dla organizmu. Niektóre osoby powinny unikać jedzenia potraw o dużej zawartości poszczególnych pierwiastków.

Kto nie powinien jeść grzybów? Jesienne dary lasu mogą zaszkodzić tym osobom

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski