Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs „Gotuj z Kurierem” rusza po raz drugi. Czekamy na przepisy

Gabriela Bogaczyk
Pierś kaczki z grochem łuskanym, grzybami shimeji, kiełkami burakai, kruszoną papryczką chilli
Pierś kaczki z grochem łuskanym, grzybami shimeji, kiełkami burakai, kruszoną papryczką chilli Dawid Furmanek
Gotuj z Kurierem to druga odsłona naszego konkursu kulinarnego. W czasie poprzedniej edycji, wyróżniliśmy 40 osób w różnych kategoriach. Wszystkie przepisy ukazały się na łamach Kuriera. Tym razem, poszukujemy przepisów na dania tygodnia. W Magazynie opublikujemy przepis zdobywcy pierwszego miejsca. Przepisy z drugiego i trzeciego miejsca pojawią się na naszej stronie internetowej.

Z przyjemnością ponownie zapraszamy Państwa do konkursu kulinarnego „Gotuj z Kurierem”. Przypominamy, że to kolejna odsłona naszej zabawy. Poprzednia cieszyła się dużym zainteresowaniem naszych Czytelników. I tym razem mamy nadzieję na liczny udział w konkursie.

Co tydzień czekamy na przepisy potraw do tzw. dania tygodnia. Spośród nadesłanych zgłoszeń, kapituła wybierze trzy dania. Podobnie jak w poprzedniej edycji na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Osoba, która zajmie pierwsze miejsce, otrzyma zestaw produktów od firmy Stella Pack oraz kosz upominkowy od firmy E. Leclerc. Poza tym na łamach piątkowego wydania Kuriera Lubelskiego oraz dodatku Lublin Cafe opublikujemy przepis wraz ze zdjęciem potrawy. Dodatkowo, Dawid Furmanek, bloger kulinarny oraz przewodniczący naszego jury, przygotuje danie pod okiem kamer. Rezultaty jego kuchennych popisów będzie można oglądać na naszej stronie internetowej.

Gotuj z Kurierem - Fiński chleb na ziemniakach

Osoby, które zdobędą drugie i trzecie miejsce, otrzymają po zestawie produktów od firmy Stella Pack. Dodatkowo, ich przepisy znajdą się w dodatku Lublin Cafe.

Zapraszamy gorąco do rywalizacji. Dawid Furmanek podpowiada, jakie przepisy nadsyłać.

- Kategoria „danie tygodnia” pozwala na dużą dowolność. Od przystawki, po danie główne czy deser. Stawiamy tym razem na różnorodność. Nie zamykamy się w jednej formule - informuje bloger kulinarny.

Gotuj z Kurierem - Zupa z dyni i zielonej soczewicy

Podpowiada, że liczy się prostota, ale też estetyka dania. - Ze względu na to, że jest to danie tygodnia, zależy nam, by te przepisy przydały się każdej gospodyni domowej, by mogła zainspirować się naszym pomysłem i szybko mogła daną potrawę wykonać w domu - mówi Dawid.

Gotuj z Kurierem - Jesienny kociołek

Przewodniczący jury zachęca do udziału amatorów, ale też fanów gotowania.- Sztuka kulinarna wymaga przede wszystkim smaku i umiejętności łączenia produktów i aromatów. Czekam na Wasze inspiracje - mówi Dawid Furmanek.

Przepisy kulinarne wraz ze zdjęciem dania prosimy wysyłać na adres mailowy: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera przy Krakowskim Przedmieściu 10/1 w Lublinie.

Pierwsze wyniki konkursu „Gotuj z Kurieriem” już 26 lutego. Czas start!

Pierś kaczki z grochem łuskanym, grzybami shimeji, kiełkami burakai kruszoną papryczką chilli
Składniki:
pierś z kaczki pekin
100 g grochu łuskanego
garść grzybów shimeji
łyżka masła
1 mała suszona papryczka chilli
łyżka kiełków buraka
łyżeczka plaska mąki ryżowej
sól, pieprz, woda

Wykonanie
Groch moczyć w wodzie przez ok. 30 min i ugotować w tej samej wodzie al dente z odrobiną soli, odcedzić. Skórę piersi kaczki ponacinać w drobną kratką, natrzeć ją solą i pieprzem, następnie przełożyć skórą do dołu na zimną, suchą patelnię. Pod patelnią ustawić najmniejszy płomień i wytapiać tłuszcz ze skóry. Nadmiar tłuszczu co pewien czas odlewać i zachować. Gdy mięso kaczki do połowy wysokości zmieni kolor na szary, przewrócić na drugą stronę i trzymać na ogniu aż cała kaczka zmieni kolor z zewnątrz na szary (skórkę można na sam koniec dodatkowo przysmażyć na mocno rozgrzanym kaczym tłuszczu, aby uzyskać chrupiącą teksturę). Ściągnąć pierś z kaczki na talerz i odstawić, aby mięso odpoczęło. W tym czasie na odrobinie zachowanego tłuszczu z kaczki poddusić ugotowany groch. Na drugiej patelni roztopić masło i dodać grzyby shimeji (podsmażyć ok. 1-2 minuty), posypać całość mąką ryżową, a gdy ta oblepi grzyby, podlać odrobiną wody, przemieszać, aby powstał delikatny sos, doprawić solą.

Podanie
Na dnie talerza podać groch, wyłożyć cienkimi plastrami kaczki, dookoła rozłożyć grzyby shimeji z sosem. Całość udekorować kiełkami buraka i posypać kruszoną papryczką chilli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski