18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs Wojewódzki Lider Smaku: Regionalne pyszności nagrodzone (ZDJĘCIA)

EP
W środę poznaliśmy zwycięzców IX edycji konkursu Wojewódzki Lider Smaku. Członkowie kapituły wybrali ich spośród 17 zgłoszonych wyrobów.

Konkurs co roku organizuje Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie. O zwycięstwie decyduje kapituła. Nim jednak ogłosi swój werdykt, bardzo skrupulatnie ocenia zgłoszone wyroby i nie tylko. - Delegacja kapituły jeździ też do poszczególnych zakładów, ocenia panujące tam warunki. Kontroluje też, czy dany produkt jest dostępny dla klientów - tłumaczyła w czasie środowej gali prof. Barbara Baraniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która przewodniczy kapitule. W tym roku nagrody przyznano w czterech kategoriach. Ponadto kapituła wyróżniła wyroby, których nie udało się przyporządkować do żadnej z nich. Statuetkę otrzymał jogurt typu greckiego z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach. Ten produkt przypadł też do gustu naszym Czytelnikom i zwyciężył w organizowanym przez naszą redakcję plebiscycie. Drugie miejsce zajęła Fabryka Cukierków "Pszczółka" z Lublina i jej cukierki Coffee Amo. Na podium znalazła się również spółka Sedar, która do konkursu zgłosiła rodzinę pasztetów.

Gala Wojewódzkiego Lidera Smaku odbyła się w hotelu Mercure w Lublinie.

Zwycięzcy IX edycji konkursu

Wyroby piekarskie
I miejsce: Chleb balanza ("Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Robotnik" w Zamościu).

Wyróżnienia: Ślimaczki francuskie (Piekarnia-Cukiernia Abramowicz), chleb żytni bez drożdży z amarantusem ("Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie).

Wyroby cukiernicze
I miejsce: Cukierki Coffee Amo (Fabryka Cukierków "Pszczółka")

Wyróżnienie: Keks bakaliowy ("Społem" Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie).

Wyroby mięsne
I miejsce: Rodzina pasztetów (Sedar SA z Międzyrzeca Podlaskiego).

Wyroby garmażeryjne
I miejsce: Zrazy wołowe zawijane w sosie grzybowym (Przedsiębiorstwo Społeczne ,,ProBono" Bractwa Miłosierdzia im. Świętego Brata Alberta w Lublinie).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski