W skrócie:
Autorka książki zachwala, że pasta łososiowa to dobra propozycja na spotkania towarzyskie i dodatek do dań rybnych.Przy tym ma uniwersalne zastosowanie. Na śniadanie możesz ją podać z kromką chleba, z chrupiącymi grzankami na smakowitą przystawkę, ale będzie też równie smaczna ze świeżym chlebem na kolację. Na wyjątkowe uroczystości lub święta możesz potraktować ją jako nadzienie np.: do kruchych tartaletek, lub wydrążonych połówek jajek. Możliwości są nieograniczone. W przepisie wykorzystuje się śmietanę typu schmand. W domu zrobisz ją mieszając 500 g śmietany 30 procent z 2 łyżkami maślanki.
Pasta z łososia – przepis do kanapek
Liczba porcji: na 1 słoik, ok. 500 g.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 5 minut.
Przydatność do spożycia: 2-3 dni.
Składniki:
60 g orzechów nerkowca,
1 duża szalotka (ok. 40 g),
4 łodygi kopru,
100 g wędzonego łososia,
150 g serka śmietankowego,
100 g kwaśnej śmietany typu schmand (około 20-procentowej),
5 g soku z cytryny,
30 g chrzanu śmietankowego,
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
1/2 łyżeczki soli z ziołami ogrodowymi, ewentualnie soli ziołowej,
sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z łososia?
Sposób przygotowania:
Ręcznie/Mikserem: Drobno zmiel nerkowce. Pokrój szalotkę w bardzo drobną kostkę. Posiekaj koperek.
Pokrój wędzonego łososia w bardzo drobną kostkę.
Połącz wszystkie składniki poza szalotką i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blender/rozdrabniacz: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Włóż orzechy nerkowca do misy i drobno zmiel.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj na gładką masę.
Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blender ręczny: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Zmiel orzechy nerkowca.
Włóż do misy wszystkie składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pasta z wędzonego łososia do kanapek
Autorka książki szczególnie poleca podawać gotową pastę z wędzonego łososia z chlebem tostowym, jasnym chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, chlebem wiejskim, bagietką, ciabbatą, jasnymi bułkami, bajglami, jasnym chlebem lub grzankami. W książce „Pasty, dipy, smarowidła” znajdziesz też podpowiedzi, co zrobić ze smacznymi resztkami. Można podać je do ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wymieszać z bułką tartą i użyć do zapiekania filetów rybnych, wymieszane z bułką tartą i jajkiem wykorzystać jako nadzienie do ravioli lub użyć jako farsz do naleśników.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.