MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kremowa pasta z łososia nie tylko na śniadanie. Weź wędzoną rybę, serek i chrzan i ciesz się niezapomnianym smakiem. Pyszności dla smakoszy

Anna Daniluk
Aksamitna pasta z wędzonego łososia nadaje się do kanapek, ziemniaków lub chrupiących grzanek.
Aksamitna pasta z wędzonego łososia nadaje się do kanapek, ziemniaków lub chrupiących grzanek. Heike Schmidt-Röger/materiały wydawnictwa Buchmann
Nie masz pomysłu na wędzonego łososia? Najlepsza pasta z łososia będzie strzałem w dziesiątkę. Jej smak podkreślają drobno zmielone nerkowce. Ten nieoczywisty składnik dodaje chrupkości i zmienia jej teksturę. Przepis pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell i pokazuje wszechstronne użycie. Poznaj przepis na domową pastę z łososia do kanapek.

W skrócie:

Autorka książki zachwala, że pasta łososiowa to dobra propozycja na spotkania towarzyskie i dodatek do dań rybnych.Przy tym ma uniwersalne zastosowanie. Na śniadanie możesz ją podać z kromką chleba, z chrupiącymi grzankami na smakowitą przystawkę, ale będzie też równie smaczna ze świeżym chlebem na kolację. Na wyjątkowe uroczystości lub święta możesz potraktować ją jako nadzienie np.: do kruchych tartaletek, lub wydrążonych połówek jajek. Możliwości są nieograniczone. W przepisie wykorzystuje się śmietanę typu schmand. W domu zrobisz ją mieszając 500 g śmietany 30 procent z 2 łyżkami maślanki.

Pasta z łososia – przepis do kanapek

Liczba porcji: na 1 słoik, ok. 500 g.

Stopień trudności: łatwy.

Czas przygotowania: 5 minut.

Przydatność do spożycia: 2-3 dni.

Składniki:

  • 60 g orzechów nerkowca,  

  • 1 duża szalotka (ok. 40 g),

  • 4 łodygi kopru,

  • 100 g wędzonego łososia,

  • 150 g serka śmietankowego,

  • 100 g kwaśnej śmietany typu schmand (około 20-procentowej),

  • 5 g soku z cytryny,

  • 30 g chrzanu śmietankowego,

  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,

  • 1/2 łyżeczki soli z ziołami ogrodowymi, ewentualnie soli ziołowej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z łososia?

Sposób przygotowania:

  1. Ręcznie/Mikserem: Drobno zmiel nerkowce. Pokrój szalotkę w bardzo drobną kostkę. Posiekaj koperek.

  2. Pokrój wędzonego łososia w bardzo drobną kostkę.

  3. Połącz wszystkie składniki poza szalotką i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.

  4. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Blender/rozdrabniacz: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Włóż orzechy nerkowca do misy i drobno zmiel.

  6. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj na gładką masę.

  7. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  8. Blender ręczny: Posiekaj szalotkę w bardzo drobną kostkę. Zmiel orzechy nerkowca.

  9. Włóż do misy wszystkie składniki, z wyjątkiem szalotki, i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Domieszaj szalotkę łyżką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Okładka książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell.
Przepis pochodzi z książki poświęconej dodatkom do pieczywa i nie tylko. Zbiór receptur autorstwa Valesy Schell został opublikowany przez wydawnictwo Buchmann. materiały prasowe wydawnictwo Buchmann

Pasta z wędzonego łososia do kanapek

Autorka książki szczególnie poleca podawać gotową pastę z wędzonego łososia z chlebem tostowym, jasnym chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, chlebem wiejskim, bagietką, ciabbatą, jasnymi bułkami, bajglami, jasnym chlebem lub grzankami. W książce „Pasty, dipy, smarowidła” znajdziesz też podpowiedzi, co zrobić ze smacznymi resztkami. Można podać je do ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wymieszać z bułką tartą i użyć do zapiekania filetów rybnych, wymieszane z bułką tartą i jajkiem wykorzystać jako nadzienie do ravioli lub użyć jako farsz do naleśników.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski