Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Wystawa 400 twarzy w Starachowicach. Wielu gości na wernisażu [ZDJĘCIA]

Koncert „Czułe nuty” w wykonaniu studentów Szumilo Art Forum Group w Legnicy

Koncert „Czułe nuty” w wykonaniu studentów Szumilo Art Forum Group w Legnicy

Polecamy

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

Kolejne sparingi Biało-Czerwonych przed mistrzostwami świata. Dziś mecz ze Słowenią!

W piątek 19 kwietnia 2024 roku dużo łatwiej o mandat. Pamiętaj o tych limitach

W piątek 19 kwietnia 2024 roku dużo łatwiej o mandat. Pamiętaj o tych limitach

Brytyjczycy pójdą na wojnę celną, ale inną niż znaliśmy. Kto skorzysta?

Brytyjczycy pójdą na wojnę celną, ale inną niż znaliśmy. Kto skorzysta?