18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Kubusiowa ochota na miodek

Ewa CzerwińskaZaktualizowano 
Anna Szcześniak, szefowa Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli poleca żeberka z miodem
Anna Szcześniak, szefowa Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli poleca żeberka z miodem Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli
Któż może trafniej wypowiadać się o walorach odżywczych i leczniczych miodu, jak nie eksperci z Pszczelej Woli? Dlatego to ich rady zasięgnęliśmy, mając w styczniowe mrozy Kubusiową ochotę na coś z miodkiem. Może być ciasto, deser, ale też równie dobrze jednogarnkowe danie w wykonaniu uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Po burzy mózgów wybraliśmy bigos z miodem. Zdobył Brązowy Gar w konkursie na najlepszy bigos polski w 2008 roku. Spróbujcie. Pycha!

Bigos z miodem

Produkty: 3 kg kapusty świeżej, 3 kg kiszonej, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg selera, 25 dag cebuli, różne gatunki mięsa surowego (np. karkówka, boczek surowy, łopatka) - ok. 1,5-2 kg, wędliny wędzone (kiełbasa zwykła - ok. 0,5 kg, kurczak gotowany, 0,5 kg boczku wędzonego, śliwki suszone lub powidła, 0,5 kg szklanki miodu, koncentrat pomidorowy (ketchup), przyprawy (majeranek, pieprz, sól, jarzynka, ziele angielskie, liść laurowy).

Oba rodzaje kapusty obgotować, odcisnąć i połączyć ze sobą. Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na 2-3 łyżkach smalcu do miękkości i dodać do kapusty. Surowe mięsa obsmażyć na brązowy kolor, podlać niewielką ilością wody, poddusić i dodać do kapusty. Boczek pokroić w paseczki, stopić, podsmażyć kiełbasę w plastrach i cebulę pokrojoną w kostkę - dodać do pozostałych składników i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, powidła, śliwki i gotować na wolnym ogniu ok. 3 godzin, do miękkości wszystkich składników. Można dodać grzybki suszone. Pod koniec doprawić do smaku. Plus trochę miodu pitnego.

Za tydzień szykujemy kolejny miodowy przepis. Ale wciąż też czekamy na Wasze ulubione receptury. Ślijcie: mailto:eczerwinska@kurierlubelski.pl

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3