Kuchnia pełna inspiracji. Gotujemy zero waste

Patrycja Pakuła
Patrycja Pakuła
Czy gotowanie z resztek produktów może być smaczne? Oczywiście! W konkursie Gotuję Zero Waste nagrodziliśmy trzy przepisy, dzięki którym nie tylko nie marnujemy jedzenia, ale też serwujemy pełnowartościowe, smaczne posiłki dla naszych najbliższych. - Nie lubię wyrzucać jedzenia i stąd wziął się mój przepis – zdradza jedna ze zwyciężczyń konkursu Kuriera.

Chleb w jajku, bezapelacyjny zwycięzca w naszym konkursie Gotuję Zero Waste, to przepis przysłany do nas przez Panią Beatę. – Mój przepis był bardzo prosty. Przypomina każdemu smak dzieciństwa, bo kto z nas nie jadł chleba w jajku – mówi zwyciężczyni. I dodaje, że motywacją do korzystania z tego przepisu jest częsty widok pieczywa porozrzucanego po całych osiedlach.

– Chleb jest darem. Powinniśmy go szanować tak jak nasze babcie i prababcie – kwituje zdobywczyni pierwszego miejsca.

- Czytam Kurier regularnie, codziennie – zdradza Pani Beata, mówiąc, że warto brać udział w konkursach, bo to zawsze szansa na zdobycie wyjątkowych nagród takich jak oczyszczacz powietrza Samsung, który sama wygrała.

– Swój przepis wymyśliłam sama. Nie lubię wyrzucać jedzenia i stąd to się wzięło. Niestety nikt z domowników nie lubi jeść mięsa z rosołu, musiałam więc wpaść na inny pomysł, żeby je wykorzystać

– opowiada Pani Marzena, autorka przepisu na zdrowe kotleciki.

O naszym konkursie dowiedziała się ze strony internetowej Kuriera Lubelskiego. – Lubię czytać Kurier i tak właśnie trafiłam na informacje o konkursie – mówi Pani Marzena i dodaje, że do udziału w nim skusiła ją reklama i nagrody. Dzięki swojemu przepisowi na zdrowe kotleciki, będzie mogła cieszyć się świeżym sokiem przygotowanym z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Ninja.

Pani Justyna, autorka przepisu na chlebek bananowy i zdobywczyni trzeciego miejsca niestety nie mogła do nas dołączyć osobiście. Pewnym jest jednak, że jej nagroda, czyli zestaw garnków Zwieger Kompact zainspirują ją do testowania nowych przepisów w duchu zero waste!

Jestem modny i gotuję zero waste!

- Konkurs dotyczył oszczędzania żywości oraz edukowania jak nie marnować jedzenia. To w tych czasach nie tylko popularne i modne, ale i bardzo ważne, dlatego Bank włączył się w ten projekt – mówi Jacek Łaska, Dyrektor PKO Bank Polski oddział II w Lublinie, partner cyklu Eko życie, Eko efekt. I dodaje:

- Jest nam niezwykle miło, że mamy tak kreatywnych laureatów tego konkursu. Gratulujemy i mamy nadzieję, że te nagrody które wręczyliśmy będą również inspiracją do tworzenia nowych przepisów i dzielenia się nimi.

Każdego roku, na całym świecie, marnujemy około 1,3 mld ton żywności. Są to produkty, które wciąż nadają się do jedzenia, jednak z jakiś powodów lądują na śmietniku. Bardzo często zdarza się, że zwyczajnie nie wiemy co zrobić z resztkami z naszej lodówki, co sprzyja marnotrawstwu. Warto jednak pamiętać, że idea zero waste wciąż zyskuje na popularności, a w sieci znajdziemy mnóstwo prostych i przyjemnych przepisów na dania z naszych resztek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski