Chleb w jajku, bezapelacyjny zwycięzca w naszym konkursie Gotuję Zero Waste, to przepis przysłany do nas przez Panią Beatę. – Mój przepis był bardzo prosty. Przypomina każdemu smak dzieciństwa, bo kto z nas nie jadł chleba w jajku – mówi zwyciężczyni. I dodaje, że motywacją do korzystania z tego przepisu jest częsty widok pieczywa porozrzucanego po całych osiedlach.
– Chleb jest darem. Powinniśmy go szanować tak jak nasze babcie i prababcie – kwituje zdobywczyni pierwszego miejsca.
- Czytam Kurier regularnie, codziennie – zdradza Pani Beata, mówiąc, że warto brać udział w konkursach, bo to zawsze szansa na zdobycie wyjątkowych nagród takich jak oczyszczacz powietrza Samsung, który sama wygrała.
– Swój przepis wymyśliłam sama. Nie lubię wyrzucać jedzenia i stąd to się wzięło. Niestety nikt z domowników nie lubi jeść mięsa z rosołu, musiałam więc wpaść na inny pomysł, żeby je wykorzystać
– opowiada Pani Marzena, autorka przepisu na zdrowe kotleciki.
O naszym konkursie dowiedziała się ze strony internetowej Kuriera Lubelskiego. – Lubię czytać Kurier i tak właśnie trafiłam na informacje o konkursie – mówi Pani Marzena i dodaje, że do udziału w nim skusiła ją reklama i nagrody. Dzięki swojemu przepisowi na zdrowe kotleciki, będzie mogła cieszyć się świeżym sokiem przygotowanym z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Ninja.
Pani Justyna, autorka przepisu na chlebek bananowy i zdobywczyni trzeciego miejsca niestety nie mogła do nas dołączyć osobiście. Pewnym jest jednak, że jej nagroda, czyli zestaw garnków Zwieger Kompact zainspirują ją do testowania nowych przepisów w duchu zero waste!
Jestem modny i gotuję zero waste!
- Konkurs dotyczył oszczędzania żywości oraz edukowania jak nie marnować jedzenia. To w tych czasach nie tylko popularne i modne, ale i bardzo ważne, dlatego Bank włączył się w ten projekt – mówi Jacek Łaska, Dyrektor PKO Bank Polski oddział II w Lublinie, partner cyklu Eko życie, Eko efekt. I dodaje:
- Jest nam niezwykle miło, że mamy tak kreatywnych laureatów tego konkursu. Gratulujemy i mamy nadzieję, że te nagrody które wręczyliśmy będą również inspiracją do tworzenia nowych przepisów i dzielenia się nimi.
Każdego roku, na całym świecie, marnujemy około 1,3 mld ton żywności. Są to produkty, które wciąż nadają się do jedzenia, jednak z jakiś powodów lądują na śmietniku. Bardzo często zdarza się, że zwyczajnie nie wiemy co zrobić z resztkami z naszej lodówki, co sprzyja marnotrawstwu. Warto jednak pamiętać, że idea zero waste wciąż zyskuje na popularności, a w sieci znajdziemy mnóstwo prostych i przyjemnych przepisów na dania z naszych resztek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?