
Złote zasady organizacji kuchennych szafek. Jak żyć łatwiej?
Dobra organizacja przestrzeni w kuchennych szafkach to podstawa, by wygodnie korzystać z kuchni. Zdradzamy najważniejsze zasady, których powinno się trzymać...

Gorzki ogórek – jak temu zapobiec? Sposoby na pozbycie się goryczy
Ogórki to jedne z tych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Świeży na kanapkę, czy do mizerii. Gruntowe do kiszenia, konserwowania, zamykania w słoikach jako...

Ranking najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych, przydatnych przy jej urządzaniu
Dla wielu z nas kuchnia stanowi serce domu. Jest ona miejscem rodzinnych spotkań przy stole, wspólnych śniadań o poranku, a także oazą domowych mistrzów...

Wysyp grzybów w lasach we wrześniu! Sprawdź, gdzie szukać kani i borowików
Rekordowy wysyp grzybów w lasach. Wrzesień to dobra pora na zbieranie grzybów. W lasach znajdziemy teraz m.in. kurki, kanie, borowiki i maślaki. Takie grzyby są...

Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...

Wyjątkowy dodatek do potraw. Sprawdź przepis na masło klarowane
Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w...

Polacy szykują się na zimę i idą w słoiki! „Tradycja i oszczędności"
Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Odsetek ten cały czas wzrasta. – Prawie co piąty Polak przyrządza...

Przepisy z bakłażanem w roli głównej. Te dania zjecie do ostatniego kęsa!
Szczególnie doceniane są walory kulinarne bakłażana. Oberżyna ma gąbczastą strukturę i delikatny smak. Dzięki temu bakłażan łatwo wchłania składniki i nabiera...

Nie tylko pomidorówka. Zobacz 9 propozycji na dania z pomidorów
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...

Co jeść zamiast chleba? Te zamienniki są lekkie, smaczne i zdrowe!
Zamiast pieczywa można jeść całkiem sporo innych produktów. Nie wierzysz? Przekonaj się, że zamienniki chleba i bułek mogą być nie tylko lekkie, ale też pyszne...

Co na szybkie śniadanie przed szkołą? Polecamy sprawdzone przepisy
Śniadanie dla ucznia powinno być pożywne, sycące i smaczne. To podstawa dobrze zaczętego dnia. Zebraliśmy najciekawsze pomysły na szybkie śniadania do zjedzenia...

Lista sezonowych owoców i warzyw we wrześniu
Na które owoce i warzywa jest sezon we wrześniu? Te informacje znajdziesz w kalendarzu sezonowości warzyw i owoców. Warto wiedzieć, jakie sezonowe produkty...

Jak i ile gotować kukurydzę? Odkryj niezawodne sposoby
Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu...

Komu szkodzi jedzenie grzybów? Szczególnie narażone dwie grupy osób
Grzyby często goszczą na naszych stołach, cenimy je za wyjątkowy smak i aromat, ale mają nie tylko walory kulinarne! Ich spożywanie może także przysłużyć się...

Smaczne dodatki do lemoniady. Oto 7 propozycji, które urozmaicą smak wody z cytryną
Lemoniada to niezawodny napój na upalne dni. Jednak nie musicie zatrzymywać się na podstawowej wersji przygotowywanej na bazie wody gazowanej, soku z cytryny i...

Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku? Podpowiadamy sprawdzone sposoby
Sezon na grzyby trwa w pełni. Grzyby można przygotować w pysznej marynacie albo ususzyć. Suszenie grzybów w piekarniku nie jest najtrudniejszą czynnością....

Na czym smażyć soczyste kotlety? Babcie miały na to niezawodny sposób
Smażenie kotletów mielonych jest równie ważnym etapem przygotowania, co dobór mięsa, dodawanie ulubionych składników i łączenie ich ze sobą. Nasze babcie często...

Jak wybrać idealnego arbuza? Jest na to prosty i niezawodny sposób
Jedzenie arbuza jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przede wszystkim dlatego, że jest soczysty i niskokaloryczny. Najczęściej w sklepach spotykamy arbuzy o...

Maślanka dodaje smaku. Zobacz 5 zastosowań popularnego składnika
Maślanka to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie wytwarzania masła ze śmietanki. To produkt niskokaloryczny,...

Sztućce z drewna nie tak bezpieczne. UE wprowadza zmiany w opakowaniach do żywności
Od 1 sierpnia w życie wchodzi nowelizacja unijnego rozporządzenia dotyczącego wytycznych stosowania tworzyw sztucznych. Chodzi o wykluczenie z kontaktu z...

Zioła na odchudzanie wspomogą trawienie i metabolizm. Sprawdź, po co warto sięgać!
Zioła na odchudzanie to naturalna pomoc przy walce z otyłością i nadwagą. Warto z nimi walczyć, bo nadprogramowe kilogramy to nie tylko problem natury...
![Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza? [PORADNIK]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/af/9b/5ad48e86840f8_o_xsmall.jpg)
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 4 dni temu w kategorii Przewozy autokarowe