Kuźnia Talentów Kulinarnych w "Liderze" (ZDJĘCIA)

Aleksandra Wiśniewska, Marlena Lesiuk
Udostępnij:
W piątek Stowarzyszenie Kucharzy Polskich nadało Technikum „Lider” tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych.

Kuźnia Talentów Kulinarnych w "Liderze" (ZDJĘCIA)

Uroczystość odbyła się w Szkole Podstawowej nr 24 przy ul. Niecałej. Poprzedzały ją Drzwi Otwarte Szkoły, a następnie pokazy kulinarne kucharzy stowarzyszenia.

Wśród nich znajdował się Wojciech Truk, absolwent „Lidera”, który obecnie pracuje w restauracji „Senses” w Warszawie. Wcześniej zdobywał doświadczenie zawodowe w lokalu „16 stołów” w Lublinie, gdzie szefem kuchni jest Piotr Kwiatosz, który również prezentował swoje dania w trakcie piątkowych pokazów. Przygotował między innymi deser z rabarbaru, ze śmietaną fiołkową, żelem toffi i bezą cytrynową. Podkreślał, jak istotne są takie pokazy dla uczniów, ponieważ mogą porozmawiać z doświadczonymi kucharzami.

Równie ważne według Kwiatosza jest miejsce odbywania praktyk. - Problem wśród młodzieży polega na tym, że jeżeli nie trafią w trakcie praktyk do lokalu, gdzie gotuje się z pasją, to najczęściej rezygnują z tego zawodu. Sam dopóki nie trafiłem na dobre praktyki, przez 3 lata w technikum uważałem, że to jest pomyłka.

O branży kulinarnej mówił, że „ma jedną bardzo ważną cechę – jeżeli ktoś jest dobry, to nikt go nie zatrzyma, idzie do przodu i w każdym miejscu ktoś go zauważy.

Po pokazach rozpoczęła się główna uroczystość. Dyrektor szkoły, mgr inż. Ewa Szady na wstępie dziękowała nauczycielom, szczególnie państwu Natalii i Andrzejowi Rudzińskim za zarażanie młodzieży pasją kulinarną. Po krótkim przedstawieniu historii Technikum „Lider” i wystąpieniu prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego nastąpiło nadanie szkole tytułu Kuźni Talentów Kulinarnych. Odsłonięto też pamiątkową tablicę, która zostanie umieszczona na budynku technikum. „Lider” to pierwsza szkoła w województwie lubelskim, a ósma w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.

Na koniec uczniowie zaprosili na degustację przygotowanych przez siebie potraw. Można było spróbować między innymi sałatki greckiej, francuskiej, zupy krem z brokułów, penne z kurczakiem, pomidorami, oliwkami i rukolą, przystawek z owocami morza, panna cotty i ptysi.

Pogrzeb Zyty Gilowskiej. Najważniejsze osoby w państwie żegnają byłą wicepremier (ZDJĘCIA, WIDEO)
Lubelskie jest piękne! Wspaniałe zdjęcia Wojciecha Grabowskiego
Mieszkaniec Lublina jeździł podrabianym radiowozem policyjnym
MotoArena 2016 w Lublinie: Zapach benzyny i palonej gumy [DUŻO ZDJĘĆ i WIDEO]
Obchody rocznicy katastrofy smoleńskiej w Lublinie (ZDJĘCIA)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
pilatus
Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. Jezus Nazarejczyk Król Żydowski
G
Gość
Trochę przepisów Dobrej Praktyki Higienicznej zostało złamane. Dziewczyny z długimi włosami powinny mieć raczej czepek i dokładnie schowane włosy pod nim. Chyba nikt nie chce mieć włosów w swoim jedzeniu. ;)
d
dr n. med.
Doczekam się w końcu polskiego tłumaczenia napisu INRI z tego okupanckiego logo z trupem?
J
Jan Radło
A teraz jeszcze i Wellman ....Dorotka Wellman jakby kto pytał. ......żeby skały sra*ły to cebularza i macy nikt tak nie przyrządzi jak ona
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie