Kwaszeniaki w Krzczonowie. Festiwal z kiszoną kapustą w roli głównej (ZDJĘCIA)

Redakcja
I Festiwal "Kwaszeniaki i Kiszeniaki" odbędzie się w sobotę (5 grudnia) w Krzczonowie
I Festiwal "Kwaszeniaki i Kiszeniaki" odbędzie się w sobotę (5 grudnia) w Krzczonowie Małgorzata Genca
Udostępnij:
Zawody w ugniataniu kapusty nogami, siekaniu głów kapuścianych i degustacje produktów regionalnych to atrakcje festiwalu w Krzczonowie (5 grudnia).

„Kwaszeniaki i kiszeniaki” to pierwsza taka impreza w regionie. - Chcemy wrócić do starych przepisów i zaprezentować m.in. obrzęd kiszenia kapusty - mówi Jerzy Wójcik z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. Do ukiszenia organizatorzy przygotowali 150 kg kapusty, która będzie siekana na scenie. Później trafi do wielkiej balii, w której będzie ugniatana, tradycyjnie, czyli bosymi stopami. Do zabawy organizatorzy zaproszą gości. - Kiedyś obrzędy związane z przygotowaniem przetworów przebiegały wesoło, z przyśpiewkami. Chcemy powrócić do dawnych zwyczajów - przyznaje Wójcik.

Podczas imprezy będzie można spróbować wielu rodzajów kiszonych i kwaszonych warzyw i owoców. Obecność do wczoraj zapowiedziało 32 wystawców z całego województwa. Na smakoszy czekają też m.in. wypieki, miody, sery i wyroby wędliniarskie od lokalnych producentów. - Mamy bogate tradycje i obrzędy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Żal by było zamknąć je w granicach gminy, dlatego chcemy się nimi podzielić - mówi Katarzyna Bryda, wójt Krzczonowa. Celem festiwalu jest nie tylko promocja produktów regionalnych, ale też przyciągnięcie młodych ludzi do zgłębiania tajników sztuki kucharskiej i piekarniczej. Przygotowywanie produktów spożywczych w małych gospodarstwach rolnych wkrótce może stać się bardziej opłacalne.

Zmienią się przepisy

Do tej pory, żeby sprzedawać swoje wyroby rolnicy musieli spełniać wyśrubowane normy. Od 1 stycznia rolnicy będą mogli sprzedawać produkty na podstawie nowych, bardziej przychylnych im przepisów. - Niektórzy rolnicy już kiszą i czekają, kiedy będzie można od nich kupować. Nowe przepisy dadzą im zielone światło - mówi Marek Jurycki, piekarz i członek cechu. - To może być dla nich źródłem zarobków, bo warzywa są w modzie, a ludzie szukają nowych smaków - dodaje Jurycki. Od przyszłego roku rolnicy będą mogli sprzedawać przetworzone produkty w wyznaczonych miejscach, na przykład podczas jarmarków. Będą musieli zgłosić swoją działalność, ale procedury będą uproszczone. 

Szkolenia z wykorzystania nowych przepisów prowadzi Urząd Marszałkowski. Najbliższe odbędą się 14 grudnia. Wcześniej, bo w tę sobotę organizatorzy zapraszają do  Krzczonowa. Festiwal „Kwaszeniaki i kiszeniaki” zacznie się o godz. 18. 
 

Piotr Nowak

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie