Lekko i zdrowo na wiosnę – dania polecane przez dietetyka [PRZEPISY]

mad
Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka. pixabay.com
Wraz z pojawieniem się nowalijek, świeżych ziół i owoców pomysły na smaczne dania stają się nieograniczone.

Wiosną łatwiej o zdrowe i lekkie menu, które dodatkowo zachwyca kolorami oraz smakiem. Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.

Dobry start dnia – grzanka z warzywną koroną
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia przekonują nas zarówno dietetycy, jak i lekarze.
– Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe warzywa, jak również nabiał ­– mówi Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.

Grzanka z warzywną koroną

Składniki:

  • 1 bułka razowa bez ziarna
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek zielonej i żółtej papryki
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • parmezan
  • cebula
  • ząbek czosnku oraz łyżeczka oliwy

(warzywa możemy też zastępować tymi, które w danym sezonie są najbardziej dostępne).

Przygotowanie:
Bułkę należy przekroić na pół. Do łyżeczki oliwy wcisnąć czosnek, wymieszać i posmarować obie połówki. Pieczywo włożyć do piekarnika (100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor). Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki, a całość posypać parmezanem.


Zdrowo i kolorowo – ratatouille

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce.
– Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyczka.

Ratatouille

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i cząbru
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Zobacz też:marynaty do mięs na grilla według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ed Red

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Lekko i zdrowo na wiosnę – dania polecane przez dietetyka [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
D.

Soki zwłaszcza warzywne na bazie buraka, marchewki i selera to samo zdrowie. Kupiłem wyciskarkę wolnoobrotową i zacząłem pić soki jako uzupełnienie diety. Dużo porad znalazłem na terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki Od tego czasu poprawiło mi się zarówno zdrowie jak i wygląd. Mam więcej energii i praktycznie nie choruję. Dlatego polecam każdemu picie soków.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3