Lekkostrawny jadłospis jest zalecany przy zaburzeniach trawienia, a zwłaszcza problemach ze strony żołądka, jelit, wątroby i woreczka żółciowego, a w postaci rozdrobnionej (płynnej czy papkowatej) – również w stanach zapalnych żołądka i jelit, chorobach związanych z jamą ustną i przełykiem, po niektórych zabiegach operacyjnych, przed i po kolonoskopii czy w przypadku zaburzeń przyjmowania pożywienia bądź wchłaniania składników odżywczych.
Najważniejsze zalecenie diety lekkostrawnej to unikanie produktów ciężkostrawnych ze względu na wysoką zawartość błonnika (występuje on zwłaszcza w pełnych ziarnach, nasionach, warzywach i owocach) oraz w wyniku zastosowanej obróbki kulinarnej z wykorzystaniem smażenia, grillowania, pieczenia, wędzenia czy konserwowania. Ograniczony jest dodatek soli i przypraw, spożycie cukru i tłuszczu – przyrządzanie posiłków rządzi się więc ścisłymi zasadami, a potrawy są neutralne w smaku.
Warto wiedzieć:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna