Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBY SUSZONE...

Łódzkie. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na grzyby. Najlepsze przepisy na grzyby. Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone

GRZYBY SUSZONE

Są doskonałym dodatkiem do zup, czy sosów i odpowiednio przechowywane w suchych słojach, puszkach lub płóciennych woreczkach na przykład w przewiewnym miejscu na strychu mogą nam służyć latami.
Mają jeszcze jedną wielką zaletę – są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby.
Warto pamiętać, że do suszenia nadają się niemal wszystkie gatunki – poza gąskami, kurkami i gołąbkami.
Przez suszeniem trzeba je oczywiście dokładnie oczyścić (na przykład nożykiem, czy szczoteczką), ale uwaga – nie płukać!
Nie ma znaczenia czy suszymy je w kawałkach, same kapelusze, czy w całości. Najlepiej robić to oczywiście na słońcu, ale jesienią z tym różnie bywa, więc możemy wykorzystać piekarnik.
Pospiech przy suszeniu nie jest wskazany. Lepiej robić to dłużej w niezbyt wysokiej temperaturze (60-70 stopni Celsjusza) przy uchylonych drzwiach piekarnika, układając je uprzednio na blasze (pojedyncza warstwa).

Te objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami

Zobacz również

Iga Świątek poznała rywalkę w 2. rundzie. To z nią zacznie marsz po kolejne trofeum

Iga Świątek poznała rywalkę w 2. rundzie. To z nią zacznie marsz po kolejne trofeum

Krośnieński Holding Komunalny będzie magazynował wyprodukowaną energię

Krośnieński Holding Komunalny będzie magazynował wyprodukowaną energię

Polecamy

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek

Co z bonem energetycznym i pomocą dla Ukraińców? Komisje potrzebują więcej czasu

Co z bonem energetycznym i pomocą dla Ukraińców? Komisje potrzebują więcej czasu