Identyfikowanie istniejących i przyszłych barier rozwoju karier młodych naukowców oraz przybliżanie młodym uczonym mechanizmów finansowania nauki - takie między innymi zadania stoją przed radą. Do prestiżowego grona osiemnastu naukowców z całej Polski, którzy tworzą RMN, dołączyły ostatnio dwie osoby z Lublina: magister Adam Szot, asystent z Wydziału Prawa i Administracji UMCS oraz dr inż. Bartosz Sołowiej, adiunkt w Zakładzie Technologii Mleka i Hydrokoloidów Uniwersytetu Przyrodniczego.
Dodatkowo dr Bartosz Sołowiej jest pierwszym naukowcem z Lublina oraz jedynym z Polski z dziedziny nauk o żywności, który zakwalifikował się do rady. Naukowiec zajmuje się wykorzystaniem białek mleka i polisacharydów do poprawy właściwości funkcjonalnych wybranych produktów mleczarskich oraz projektowaniem środków spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem żywności dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.