Lubelscy restauratorzy chcą pomocy z ratusza. A ten pod naciskiem obiecuje ulgi

Artur Jurkowski
Artur Jurkowski
Piątkowe spotkanie w lubelskim ratuszu
Piątkowe spotkanie w lubelskim ratuszu Małgorzata Genca
- Lublin jest jedynym miastem wojewódzkim w Polsce, który nie wyciągnął pomocnej ręki do gastronomi – narzekają lubelscy restauratorzy. Chcą otrzymać wsparcie z ratusza. Chodzi m.in. o radykalne obniżenie czynszów za ogródki kawiarniane. Miasto obiecuje obniżenie stawek o połowę.

- Chcemy być traktowani podobnie, jak nasi koledzy z innych miast, gdzie uznaje się ich za dobro turystyczne, a nie jak przedsiębiorców, na których można zarobić – przekonuje jeden z restauratorów ze Starego Miasta w Lublinie. Przedstawiciele branży gastronomicznej spotkali się w piątek w ratuszu. Cel? Przede wszystkim uzyskanie obniżki czynszów.

Restauracje od 18 maja mogą znowu obsługiwać klientów w swoich lokalach. Jednak odbywa się to przy zachowaniu restrykcyjnych warunków. Na jedną osobę mają przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe powierzchni. Stoliki muszą być od siebie oddalone o dwa metry.

- Efekt tych ograniczeń to spadek miejsc o 50 - 70 procent w stosunku do tego czym dysponowaliśmy przed epidemią. Do tego dochodzi brak studentów i narracja strachu przed koronawirusem, która nie zachęca do wychodzenia z domów. Sytuacja jest na ostrzu noża a jednocześnie ratusz dobija nas cenami za wynajem powierzchni pod ogródki letnie – mówi kolejny przedstawiciel branży gastronomicznej.

Restauratorzy nie ukrywają, że ogródki letnie to dla nich – w normalnych warunkach - „żyła złota”. Ale w związku z epidemią tegoroczny sezon zaczął się dożo później. I z drastycznie ograniczoną liczbą klientów.

- Tymczasem Zarząd Dróg i Mostów wydając zgodę na zajęcie pasa drogowego na Starym Mieście chce aby od razu uiścić opłatę za cały sezon. To wydatek nawet kilkunastu tysięcy złotych. A skąd je mamy wziąć? Nie prowadziliśmy działalności przez ostanie ponad dwa miesiące, ci którzy prowadzili sprzedaż „na wynos” ledwie zarobili na pensje dla personelu – wskazuje menedżer lokalu na Starym Mieście.

Ogródki piwne w Lublinie już stoją i czekają na gości. Zobacz zdjęcia

Lubelscy restauratorzy wskazują, że w innych miastach ich koledzy z branży otrzymali pomoc. Czynsze za ogródki letnie – czyli opłata za zajęcie pasa drogowego – został zniesiona lub zmniejszona do symbolicznego grosza.

- Branża gastronomiczna przedstawia naprawdę moce argumenty. I nie można nie zareagować. Trzeba do nich wyciągnąć pomocną dłoń – przekonuje Marcin Nowak, wiceprzewodniczący Rady Miasta Lublin (z klubu Radych Prezydenta Krzysztofa Żuka), gospodarz piątkowego spotkania. Obiecuje napisanie interpelacji w tej sprawie do prezydenta Lublina.

Ratusz do piątku nie był skłonny do udzielania wsparcia restauratorom. Ale zmienił zdanie.

- Wprowadzamy obniżenie o 50 procent stawek za ogródki gastronomiczne – zapowiada Katarzyna Duma, rzeczniczka prezydenta Lublina.

I precyzuje: - W przypadku restauratorów na deptaku na wniosek przedsiębiorców zostaną podpisane aneksy do umów dzierżawy obniżające czynsz dzierżawny do końca sezonu 2020 r. W przypadku zajęcia pasa drogowego pod ogródki na Starym Mieście złożony będzie projekt uchwały na najbliższą sesję Rady Miasta z propozycją obowiązywania stawek od 1 czerwca.

Ratusz przypomina, że stawki opłat za zajęcie terenu pod ogródek letni nie zmieniły się w Lublinie od 2012 r.

- Wyszliśmy na przeciw oczekiwaniom branży gastronomicznej i stawki nie zostały podniesione także przy okazji zeszłorocznej zmiany stawek za zajęcie pasa, gdy niektóre opłaty podnoszone były nawet o 100 procent Obecnie opłata dzienna za średniej wielkości ogródek gastronomiczny na Starym Mieście (ok. 50 m2) wynosi 35 zł za dzień, to 70 gr za 1 metr kwadratowy na dobę, a ustawa dopuszcza maksymalną stawkę w wysokości 10 zł za 1 metr kwadratowy na dobę - wskazuje Duma.

Możliwe będzie też „otworzenie” nowych miejsc dla lokowania ogródków letnich. – Można wykorzystać przestrzeń w Rynku, wokół Trybunału Koronnego. Drugim miejsce udostępnionym dla gastronomi może być Plac po Farze – wskazuje Marek Poznański, menedżer Śródmieścia w UM Lublin.

Strefa Biznesu: Wypalenie zawodowe coraz większym wyzwaniem dla firm

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie