To już kolejna odsłona Kiermaszu Produktów Regionalnych, na którym od piątku do niedzieli wystawcy z całej Polski prezentowali swoje specjały.
Aromatyczne mięsa i wędliny, sery, pieczywo - ich zapach towarzyszył odwiedzającym i zachęcał do degustacji. Obok zupy z dyni i żurku z jajkiem znalazły się pochodzące z gospodarstw ekologicznych soki owocowe, konfitury i nalewki. Pieczenie, pasztety, kiełbasa wędzona na zimno, tradycyjne szynki - to coś dla miłośników mięs. Stoisko wileńskiej restauracji "Marceliukes kletis" prezentowało różne rodzaje litewskich czarnych chlebów: np. chleb z kminkiem lub pieczony na liściach tataraku. Ciekawostką był słodki ser z... jabłek.
Suwalska piekarnia wystawiała m.in. makowce i sękacze, lubelska - pieróg lubelski, kaszaki i cebularze.
Szczególną popularnością cieszyło się stoisko łaskiego browaru "Koreb". Naturalne, niepasteryzowane i niefiltrowane piwa w różnych smakach. Nie ma porównania z tym, co dostajemy w hipermarketach - przekonywał Sylwester Dróżdż.
Na długie jesienne wieczory idealne będzie półwytrawne czerwone wino - doradzała Renata Krawczyńska z "Galerii Win". Tu promowane były gatunki win pochodzące z Australii, Hiszpanii, Argentyny i Chile.
Odwiedzający mogli przyjść, obejrzeć, spróbować i nabyć coś, czego na pewno nie dostaną w zwykłym sklepie. Na kolejny kiermasz galeria zaprasza już w listopadzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?