Lubelskie: Nadchodzi sezon jabłkowy. Jak się do niego przygotować? Sprawdź
Wzrost konsumpcji owoców i warzyw (cz. 1)
Z ostatnich wyników badań Monitora Konsumpcji przeprowadzonego przez Freshfel Europe, wynika, że z roku na rok mieszkańcy Unii Europejskiej spożywają coraz więcej warzyw i owoców. W 2018 r. ich spożycie netto na mieszkańca w UE w wyniosło 363,76 gramów dziennie. W porównaniu z danymi z 2017 r. obserwujemy 4-proc. wzrost, jednak należy zaznaczyć, że rekomendowana przez WHO dzienna ilość spożywanych warzyw i owoców to 400 g. Spośród 28 państw członkowskich UE, mieszkańcy 7 krajów spożywają 400 gramów lub więcej, zgodnie z zaleceniami WHO – Polska jest jednym z tych państw. W 2018 r. średnie spożycie na mieszkańca w Polsce wyniosło 232 i 221 g dziennie, co daje łącznie 453 g dziennie.
źródło: Unia Owocowa