Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelskie: sanepid tropi mięso skażone dioksynami

FAJ
materiał ilustracyjny
materiał ilustracyjny Jacek Babicz
Sanepid oraz inspektoraty weterynarii sprawdzają czy sklepy w naszym województwie sprzedają mięso skażone dioksynami.

- Kontrole trwają. W dwóch hipermarketach znaleźliśmy mięso, którego pochodzenie może budzić zastrzeżenia - informuje Barbara Sawa-Wojtanowicz z lubelskiego sanepidu.

- Zabezpieczyliśmy podejrzane partie. Pochodzą z Niemiec, z rejonów, które od kilku tygodni znajdują się na celowniku służb sanitarno-weterynaryjnych. W sumie pobraliśmy cztery próbki, które trafiły do Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, tam zostaną przebadane. Wyniki poznamy za około 2 tygodnie, wtedy okaże się czy towar był skażony - mówi Magdalena Świątkowska z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Lublinie.

Kontrole prowadzą też pracownicy zamojskiego sanepidu. - Sprawdzamy dokumentację prowadzoną przez nasze markety. Jeśli natkniemy się na mięso od naszych zachodnich sąsiadów, zabezpieczymy je i zbadamy - tłumaczy Stanisław Jaślikowski, dyrektor PSSE w Zamościu.

Afera ze skażonym dioksynami mięsem wybuchła na początku stycznia. W paszach, którymi karmione były zwierzęta z niemieckich farm, wykryto silnie rakotwórcze związki chemiczne, które powstają m.in. przy spalaniu śmieci. Część wieprzowiny sprzedano m.in. do Polski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski