Lubelskie Święto Chleba w lubelskim skansenie. Przepis na dobry chleb jest prosty

Michał Dybaczewski
Marek Jurycki, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie
Marek Jurycki, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie archiwum prywatne
Udostępnij:
W niedzielę w lubelskim skansenie po raz 20. odbędzie się Lubelskie Święto Chleba. To więc edycja szczególna, bo jubileuszowa. O atrakcjach, jakie czekają na uczestników imprezy, o dobrym chlebie i o tym, gdzie go kupić rozmawiamy z Markiem Juryckim, prezesem lubelskiego Cechu Rzemiosł Spożywczych.

20 lat to już pewna tradycja, która zobowiązuje. Czy możemy w tym roku spodziewać się czegoś wyjątkowego?
Oczywiście, atrakcji będzie wiele. Nie jest zaskoczeniem, że królować będzie chleb - różne rodzaje, z różnymi dodatkami. Ale nie tylko: będą sery, wędliny, stoiska z produktami regionalnymi - wszystko od najlepszych rzemieślników, co gwarantuje najlepszą jakość. Głodny z Muzeum Wsi Lubelskiej z pewnością nikt nie wyjdzie. Czekają nas też występy zespołów folkowych z regionu, ale zobaczymy również zespół z Ukrainy. Z kolei „mistrzowie chleba” dostaną odznaczenia za swoje osiągnięcia w tym rzemiośle. Będą też konkursy: na najlepsze stoisko, najlepszy chleb, najlepszy cebularz. Dla dzieci zorganizowane zostaną natomiast warsztaty robienia cebularzy - czyli przygotowanie i wypiek lubelskiego specjału pod fachowym okiem instruktorów.

Gdzie można kupić dobry chleb robiony według zasad sztuki piekarniczej?
Adresów nie podam, ale mogę dać wskazówki. Szukać należy przede wszystkim w małych sklepach lub sklepach, przy których działa piekarnia. Faktycznie, w marketach kupić można raczej produkt pieczywopodobny, który jest odmrażany. Zastosowanie chemii sprawia, że takie pieczywo dobrze wygląda, ale marketowa bułka nie nadaje się nawet do kotletów. Z dużych sklepów wyjątkiem jest sieć „Stokrotka” - tam znajdziemy dobre i zdrowe pieczywo od rzemieślników.

Jak się robi dobry chleb?
Przepis nie jest skomplikowany: mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól i cukier. Ten skład to też wskazówka dla konsumentów, żeby czytać etykietę, z czego chleb jest zrobiony, bo jeśli widzimy w nim karmel, czy jakieś substancje chemiczne, to od razu powinna się zapalić czerwona lampka.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Kurier Lubelski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Misiu
Bo tam poza mrozonym pieczywem można też kupić pieczywo Juryckiego
S
Stara Wieś
Tylko Stokrotka.. Pytanie czego?
Z
Zorientowany
Ludzie u Juryckiego w magazynie aż kipi od wszystkiego rodzaju polepszaczy i chemii więc niech nie pieprzy o marketowym badziewiu bo tym samym ludzi karmi
z
zbych
do dobrego chleba używamy mąki żytniej z zakwasem, niewielki dodatek mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Tyle w temacie chleba.
V
Viktor vektor
prawdziwy chleb jest na zakwasie! A nie na drozdzach z cukrem he he
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie