Lubelskie Święto Chleba w lubelskim skansenie. Przepis na dobry chleb jest prosty

Michał Dybaczewski
Marek Jurycki, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie archiwum prywatne
W niedzielę w lubelskim skansenie po raz 20. odbędzie się Lubelskie Święto Chleba. To więc edycja szczególna, bo jubileuszowa. O atrakcjach, jakie czekają na uczestników imprezy, o dobrym chlebie i o tym, gdzie go kupić rozmawiamy z Markiem Juryckim, prezesem lubelskiego Cechu Rzemiosł Spożywczych.

20 lat to już pewna tradycja, która zobowiązuje. Czy możemy w tym roku spodziewać się czegoś wyjątkowego?
Oczywiście, atrakcji będzie wiele. Nie jest zaskoczeniem, że królować będzie chleb - różne rodzaje, z różnymi dodatkami. Ale nie tylko: będą sery, wędliny, stoiska z produktami regionalnymi - wszystko od najlepszych rzemieślników, co gwarantuje najlepszą jakość. Głodny z Muzeum Wsi Lubelskiej z pewnością nikt nie wyjdzie. Czekają nas też występy zespołów folkowych z regionu, ale zobaczymy również zespół z Ukrainy. Z kolei „mistrzowie chleba” dostaną odznaczenia za swoje osiągnięcia w tym rzemiośle. Będą też konkursy: na najlepsze stoisko, najlepszy chleb, najlepszy cebularz. Dla dzieci zorganizowane zostaną natomiast warsztaty robienia cebularzy - czyli przygotowanie i wypiek lubelskiego specjału pod fachowym okiem instruktorów.

Gdzie można kupić dobry chleb robiony według zasad sztuki piekarniczej?
Adresów nie podam, ale mogę dać wskazówki. Szukać należy przede wszystkim w małych sklepach lub sklepach, przy których działa piekarnia. Faktycznie, w marketach kupić można raczej produkt pieczywopodobny, który jest odmrażany. Zastosowanie chemii sprawia, że takie pieczywo dobrze wygląda, ale marketowa bułka nie nadaje się nawet do kotletów. Z dużych sklepów wyjątkiem jest sieć „Stokrotka” - tam znajdziemy dobre i zdrowe pieczywo od rzemieślników.

Jak się robi dobry chleb?
Przepis nie jest skomplikowany: mąka pszenna, żytnia, drożdże, sól i cukier. Ten skład to też wskazówka dla konsumentów, żeby czytać etykietę, z czego chleb jest zrobiony, bo jeśli widzimy w nim karmel, czy jakieś substancje chemiczne, to od razu powinna się zapalić czerwona lampka.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Kurier Lubelski

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Misiu

Bo tam poza mrozonym pieczywem można też kupić pieczywo Juryckiego

S
Stara Wieś

Tylko Stokrotka.. Pytanie czego?

Z
Zorientowany

Ludzie u Juryckiego w magazynie aż kipi od wszystkiego rodzaju polepszaczy i chemii więc niech nie pieprzy o marketowym badziewiu bo tym samym ludzi karmi

z
zbych

do dobrego chleba używamy mąki żytniej z zakwasem, niewielki dodatek mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Tyle w temacie chleba.

V
Viktor vektor

prawdziwy chleb jest na zakwasie! A nie na drozdzach z cukrem he he

Dodaj ogłoszenie