Lubelskie Święto Cydru 2019. 600 litrów cydru popłynęło z beczki na Starym Mieście. Zobacz zdjęcia

Gabriela Bogaczyk
Gabriela Bogaczyk
Zaczęło się Lubelskie Święto Cydru. Na Starym Mieście i pod CSK można degustować różne rodzaje jabłkowych alkoholi.

Tradycyjnie w samo południe nastąpiło rozbicie 600-litrowej beczki na Rynku Starego Miasta. W ten sposób szóstą edycję Lubelskiego Święta Cydru zainaugurowali m.in.: Sebastian Trojak, wicemarszałek województwa, Robert Ogór, prezes firmy Ambra, Marek Poznański, menadżer Śródmieścia oraz Tomasz Solis, wiceprezes Związku Sadowników RP.

Tym razem z beczki popłynął Cydr Lubelski Niefiltrowany BIO - edycja limitowana, która powstała z jabłek z upraw ekologicznych.

Świeżo tłoczony sok wraz z aromatycznym miąższem został poddany fermentacji w niskiej temperaturze. Leżakował przez ponad 12 miesięcy. Nie był filtrowany, co jeszcze dodatkowo podkreśla głębię i wyjątkowość jego smaku.

Hasłem wydarzenia jest „Czy polski cydr może być najlepszy na świecie?”. W tym roku po raz pierwszy będzie to międzynarodowa edycja Lubelskiego Święta Cydru.

Uczestnicy mogą porównać rodzime trunki do tych zagranicznych w specjalnej strefie degustacyjnej, w tym do słynnego cydru z hiszpańskiej Asturii.

W konkursie „Mistrz Cydru 2019” o tytuły będą zmagać się domowi cydrownicy, ale również producenci, których cydr jest w sprzedaży.

Warunkiem zakwalifikowania się do rywalizacji była naturalna produkcja, w 100 proc. z polskich jabłek oraz roczny wolumen, który nie przekracza 10 tys. litrów.

O godz. 18.30 na Placu Teatralnym w Lublinie rozpoczną się koncerty: MaJLo, Kwiat Jabłoni oraz Bolewski i Tubis. Wstęp na Lubelskie Święto Cydru i towarzyszące mu koncerty jest bezpłatny.

Jan Błachowicz, konferencja mistrza UFC

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Menadżer śródmieścia ... śmiech na sali co za cy..ał. Co robi taki Poznański ??? Szkoda kasy lepiej było to święto /otwarcie/ porządnie zareklamować. Może była by to fajna impreza cykliczna . No chyba że chodzi o wydanie kasy ... Bylejakość po lubelsku.

n
nuż
21 września, 20:52, Gość:

Dlaczego pod szyldem Starego Miasta w Lublinie promuje się te sikacze? A nuże - nie obrażając, do Bychawy lub Bełżyc.

Tylko nie do Bychawy ! To miasto symbol pierogów a nie fujary jak Bełżyce !

o
oszuści i fałszerze

Ciekawe jest to zdjęcie na którym akurat brak tych, którzy się tym zajmują ! Sama bolszewicka sekta, jak hołota staje do zdjęcia i wystawia jak tow. solis swój ohydny ryj !

O
Oldboy

Eech..nie ma to jak tanie wina z lat 90."Kochanica dziedzica","Szał", "Kici Kici" itp.?"zawartość S02 w normie"...

G
Gość

Niepijalny słodki alkoholopodobny ulep.

G
Gość

Dlaczego pod szyldem Starego Miasta w Lublinie promuje się te sikacze? A nuże - nie obrażając, do Bychawy lub Bełżyc.

G
Gość

Wynika z tego przekazu, że to "starowiekowy" trunek promowany przez Miasto Lublin w ramach Smaków Lubelszczyzny-dla żuli, uczestniczy w tym jak widać Pan Menager Śródmieścia. Poważne wydarzenie artystyczno-kulturalne Miasta Lublina.

G
Gość

co to za pajac w tym zielonym garniturze? pewnie od Palikota. Nikt normalny tak nie wygląda.

t
tr

Zastanawia mnie, jaki jest cel zamieszczania informacji o wydarzeniu, które ju trwa. Może wystarczy, że opiszecie po imprezie? Bo wiedząc wcześniej może byśmy się wybrali i niepotrzebnie narobili tłoku....

Dodaj ogłoszenie