18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Lubelszczyzna jak Podhale: Degustacja jagnięciny z dynią (ZDJĘCIA)

Małgorzata Szlachetka
Czy Lubelszczyzna będzie promować się regionalnymi potrawami z jagnięciny? Przedsmak tego mieli uczestnicy piątkowej konferencji w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego.

- Owce zwykle kojarzymy z Podhalem, ale te zwierzęta są z powodzeniem hodowane także w województwie lubelskim. To nie jest sprawa dwóch, czy trzech lat, ale chcielibyśmy, żeby jagnięcina z Lubelszczyzny stała się naszym produktem regionalnym - mówił w trakcie konferencji prof. Tomasz Gruszecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Naukowcy z Lubelszczyzny wyhodowali w Uhrusku własną odmianę owcy. Obecnie na Lubelszczyźnie hoduje się około 22 tysięcy owiec rocznie, w Polsce 4 mln. Połowa produkcji jagnięciny sprzedawana jest za granicę, głównie do Włoch. W czasie konferencji można było też spróbować tego mięsa.

Jolanta Buczek z gospodarstwa agroturystycznego w Sławatyczach podała potrawkę ze smażonej jagnięciny z dynią, przyprawioną rozmarynem i jałowcem.

Kurier Lubelski na Twitterze i Google+

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Ja wiem kto

Regionalne jedzenie i wiele innych rzeczy tzw. "regionalnych" to zwykła ściema, nic więcej.
Ogólnie rzecz biorąc to szkoda kasy na takie promocje, te bezsensownie wydane pieniądze można wykorzystać w ciekawszą formę promocji np. wymyślając coś nowego i interesującego.

Dodaj ogłoszenie