Lubelszczyzna jak Podhale: Degustacja jagnięciny z dynią...

    Lubelszczyzna jak Podhale: Degustacja jagnięciny z dynią (ZDJĘCIA)

    Małgorzata Szlachetka

    Kurier Lubelski

    Aktualizacja:

    Kurier Lubelski

    Lubelszczyzna jak Podhale: Degustacja jagnięciny z dynią (ZDJĘCIA)
    1/7
    przejdź do galerii

    ©Małgorzata Genca

    Czy Lubelszczyzna będzie promować się regionalnymi potrawami z jagnięciny? Przedsmak tego mieli uczestnicy piątkowej konferencji w Centrum Promocji Województwa Lubelskiego.
    - Owce zwykle kojarzymy z Podhalem, ale te zwierzęta są z powodzeniem hodowane także w województwie lubelskim. To nie jest sprawa dwóch, czy trzech lat, ale chcielibyśmy, żeby jagnięcina z Lubelszczyzny stała się naszym produktem regionalnym - mówił w trakcie konferencji prof. Tomasz Gruszecki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

    Naukowcy z Lubelszczyzny wyhodowali w Uhrusku własną odmianę owcy. Obecnie na Lubelszczyźnie hoduje się około 22 tysięcy owiec rocznie, w Polsce 4 mln. Połowa produkcji jagnięciny sprzedawana jest za granicę, głównie do Włoch. W czasie konferencji można było też spróbować tego mięsa.

    Jolanta Buczek z gospodarstwa agroturystycznego w Sławatyczach podała potrawkę ze smażonej jagnięciny z dynią, przyprawioną rozmarynem i jałowcem.

    Kurier Lubelski na Twitterze i Google+

    Czytaj treści premium w Kurierze Lubelskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    O tym się mówi

    Wideo