18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Lublin: Na szpitalnej diecie raczej nie przytyjesz

  • Kurier Lubelski

Monika Fajge

- Kto biedę wie, ten wszystko zje - tak szpitalną dietę podsumowuje Tadeusz Walczak, który w zmaga się z nadciśnieniem w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym przy al. Kraśnickiej w Lublinie. - To nie to, co w domu, ale przynajmniej trochę schudnę, wyjdzie mi na zdrowie - śmieje się.
Zdjęcie ilustracyjne
 Polskapresse

Bardziej krytyczna jest pani Maria, nauczycielka z Lublina, którą spotkaliśmy w sobotę przed Okręgowym Szpitalem Kolejowym przy ul. Kruczkowskiego. - Mój mąż do niedawna leżał na tutejszym oddziale urologicznym. Po tygodniu na szpitalnym jedzeniu schudł 2 kilogramy, na dodatek ciągle chodził głodny. Dlatego zaczęłam mu donosić kotlety schabowe, porządne wędliny i owoce, których tutaj nie daje się chorym w ogóle - opowiada nasza Czytelniczka. Tym razem, przyszła w odwiedziny do teścia... z wałówką.

Standardowe menu większość lubelskich szpitali, nie powala na kolana. Na śniadanie 100 g chleba, 10 g masła, dżem, do tego czasem ok. 350 ml kaszy manny na mleku. Obiad: zupa jarzynowa albo ryżanka (serwowane często więcej niż raz w tygodniu), pulpety wieprzowe albo bitka schabowa (100 g), ziemniaki (200 g), surówka z białej kapusty (150 g) kompot. Kolacja: 100 g chleba, 10 g masła, 50 g wędliny (kiełbasy toruńskiej, parówkowej, szynkowej), herbata.

- Szpitale zbyt często podają tłuste gatunki mięs i ich przetworów (wieprzowinę, kiełbasy wieprzowe, parówki). Niepokoi także znaczny udział produktów obfitujących w cukier, takich jak: dżem, kisiel, kompoty - ocenia Justyna Siwiela, dietetyk kliniczny, współwłaścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VitaNutrica. - Dużym minusem jest to, że warzywa są podawane zwykle tylko do obiadu, a owoce w menu pojawiają się sporadycznie lub nie ma ich w ogóle - dodaje.

Szpitale tłumaczą się brakiem funduszy. Dzienne stawki żywieniowe na pacjenta wahają się od 5,10 zł do 10 zł z groszami, jeśli szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy. - Staramy się, żeby dieta była urozmaicona. Oczywiście, że mogłoby być lepiej, ale do dyspozycji dziennie na jednego chorego mamy zaledwie 6 zł. Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony - mówi Małgorzata Jankowska, kierownik działu żywienia ze szpitala klinicznego nr 4.

Mało urozmaicona - to główny zarzut pod adresem szpitalnej diety

O tym, co trafi do szpitalnego kotła, decydują zasady opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia. Według niego szpitalna dieta ma być przede wszystkim pełnowartościowa. - Według tych wytycznych przygotowujemy ponad 20 różnych diet - wyjaśnia Małgorzata Jankowska, kier. działu żywienia SPSK nr 4. Placówka prowadzi badania satysfakcji pacjentów, dotyczące m.in. menu. Okazuje się, że więcej zastrzeżeń do szpitalnego jedzenia mają mężczyźni. W 2008 r. 17 proc. pacjentów oddziału ortopedii źle oceniło szpitalny jadłospis, 41 proc. uznało, że jedzenie jest dobre, a 42 proc. - bardzo dobre. Trochę inne zdanie miały pacjentki oddziału ginekologii. 10 proc. z nich szpitalne menu nie przypadło do gustu, 42 proc. oceniło je raczej dobrze, 10 proc. - dobrze, a 39 proc. - bardzo dobrze.

W Lublinie owoce serwuje pacjentom tylko Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, z kolei na podwieczorek mogą liczyć chorzy ze szpitala im. Jana Bożego.

Tak jedzą w COZL (dieta ogólna)
Śniadanie: kasza gryczana na mleku, rogal maślany, masło, dżem, bawarka
Obiad: zacierka, gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, owoc, kompot
Kolacja: sałatka z selera, wędlina, masło, chleb, herbata

Szpital przy ul. Abramowickiej 2
Śniadanie: lane ciasto na mleku, kawa, pieczywo, margaryna, dżem
Obiad: kapuśniak zasmażany z chlebem, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot
Kolacja: herbata, chleb, margaryna, kiełbasa podlaska

Wideo

polecane: Flesz: Więzienie za przekręcanie liczników

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3