Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 4–6 porcji....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Świąteczne kotlety wieprzowe

Przepis na 4–6 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Czas gotowania: 35–45 minut

Składniki:
4–6 kotletów schabowych z kością
Marynata: 6 szklanek ciepłej wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soli

Dekoracja:
1 łyżka oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z 2 pomarańczy
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, umieszczając ciepłą wodę, cukier i sól w pojemniku wystarczająco dużym, by pomieścić wszystkie kotlety bez ich ściskania. Mieszaj, aż większość cukru i soli się rozpuści.
2. Umieść kotlety w marynacie i polewaj nią mięso, dopóki całe nie pokryje się marynatą.
3. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki na godzinę.
4. Kiedy mięso będzie się marynowało, przygotuj dekorację. Najpierw rozgrzej oliwę na żeliwnej patelni.
5. Dodaj posiekaną cebulę i cukier. Mieszaj, aż cała cebula się zrumieni.
6. Zmniejsz ogień i zostaw cebulę na małym ogniu.
7. W średnim rondlu umieść sok z pomarańczy, żurawinę i posiekane morele i zagotuj całość na średnim ogniu.
8. Gdy mikstura się zagotuje, dodaj do niej zrumienioną cebulkę razem z oliwą.
9. Dodaj ocet jabłkowy, orzechy i sól. Dokładnie wymieszaj.
10. Gotuj miksturę na małym ogniu do momentu, gdy minie czas marynowania się kotletów.
11. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść kratkę do pieczenia w dolnej części piekarnika i połóż na niej brytfankę z rantem.
12. Zdejmij miksturę z ognia.
13. Wyjmij kotlety z marynaty, dokładnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
14. Ponownie rozgrzej żeliwną patelnię, na której podsmażałeś cebulę, na dość dużym ogniu.
15. Obsmażaj kotlety z obu stron (przez 3–4 minuty po każdej stronie).
16. Po obsmażeniu ułóż kotlety w brytfance umieszczonej w piekarniku. 17. Zalej kotlety przygotowaną miksturą, rozprowadzając ją równo na każdym z nich. Jeśli używasz rozmarynu i tymianku, posyp nimi mięso.
18. Zapiekaj kotlety przez 15 minut.
19. Użyj termometru do mięs, by sprawdzić temperaturę w środku kotleta. Gdy osiągnie 60°C, wyciągnij brytfankę z piekarnika.
20. Odstaw kotlety na 5 minut, żeby mięso odpoczęło, i podawaj.

Zobacz również

Kibice Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski. Fantastyczna atmosfera [ZDJĘCIA]

Kibice Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski. Fantastyczna atmosfera [ZDJĘCIA]

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

Polecamy

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Lublin na trasie ewangelizacyjnej Adama Szustaka. Kaznodzieja zaprasza na spotkanie

Znamy najnowszy ranking szachistów. Awans Polaka, Carlsen niezmiennie liderem

Znamy najnowszy ranking szachistów. Awans Polaka, Carlsen niezmiennie liderem

Madison Keys przed półfinałem: Wszyscy wiedzą, jak to jest grać na mączce ze Świątek

Madison Keys przed półfinałem: Wszyscy wiedzą, jak to jest grać na mączce ze Świątek