Majówka 2018. Rozpoczyna się sezon grillowy - oto najlepsze przepisy

AIPZaktualizowano 
Materiały prasowe
Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. W jakie produkty warto zaopatrzyć się przed długim weekendem? Jakie przysmaki powinny obowiązkowo znaleźć się na ruszcie, aby potrawy były smaczne i zachwyciły wszystkich fanów grilla?

Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały głównie boczek, kiełbasa i karkówka. Dzisiaj, w dalszym ciągu są to ulubione potrawy Polaków – kiełbasę wybiera aż 45%, a karkówkę 25% z nich1. Coraz chętniej łączymy również nowe smaki i nie boimy się eksperymentować. Oprócz ukochanych, tradycyjnych produktów Polacy sięgają także po smaczne i zdrowe dodatki np. kolorowe warzywa. Czerwona, zielona lub żółta papryka, pieczarki, cebula, a nawet czosnek to produkty, które nie tylko pięknie zdobią talerz, ale są też źródłem wielu witamin.

Na te wina wydasz niewiele, a są wykwintne i powalisz na kolana gości. Kliknij w ten tekst a dowiesz się wszystkiego!

Podczas majówki koniecznie przygotujcie tych kilka prostych dań!

1. Grillowane papryki z kabanosem i fetą (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

* Kabanosy (np. boryckie JBB Bałdyga)

* Czerwona papryka

* Pieczarki

* Cebula

* Ser feta/ser kozi

* Szczypiorek

* Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem (produkty podsmażamy do momentu odparowania wody z pieczarek). Kabanosy kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do nich pieczarki i pokruszoną fetę. Połówki papryki nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zawijamy w folię aluminiową i grillujemy do miękkości.
2. Marynowana kiełbasa z grilla (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

* Kiełbasa (np. dobropolska JBB Bałdyga)

Składniki na marynatę:

* 3 łyżki oliwy

* 2 łyżki miodu

* 3 łyżki musztardy dijon

* 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

* 2 łyżki sosu sojowego

* Posiekany rozmaryn

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty mieszamy w misce do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie kroimy kiełbasę w niewielkie kawałki, nacinamy nożem i marynujemy przez około godzinę. Gotowe produkty kładziemy na ruszt.
3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania 40 min)

Składniki:

* Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)

* Kiełbasa (np. śląska spec JBB Bałdyga)

* Pieczarki

* Kolorowa papryka

* Czerwona cebula

Składniki na marynatę:

* 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

* 1 łyżka musztardy

* 2 łyżki przyprawy do grilla

* Pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki, a kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym
Do tego dania najlepiej kupić chleb okrągły i oczywiście bochenek niepokrojony. Składniki: bochenek chleba 100 g masła 3-4 ząbki czosnku 200 g sera żółtego świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła) sól, pieprz Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność - rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb szczelnie zawinąć w folię aluminiową i zapiekać na grillu. Czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać. (www.msm-monki.pl)

Mięso marynowane w odpowiednio skomponowanej zalewie nabierze kruchości, soczystości i aromatu.
Delikatne mięso wołowe powinniśmy marynować 30 minut, maksymalnie do 2 godzin. Mięso średniej jakości marynujemy zazwyczaj 2-4 godziny. Gorszej jakości wołowinę i dużej wielkości kawałki mięsa marynujemy 4-6 godzin. Można je także zostawić w marynacie nawet na całą noc. Wskazane jest to również wtedy, gdy marynujemy baraninę. Delikatniejsze mięsa, na przykład drobiowe i rybne, możemy marynować około 30 minut. Bazą marynat najczęściej jest jasne lub ciemne piwo, wino (białe lub czerwone, zazwyczaj wytrawne) i olej lub oliwa z oliwek. Częstym składnikiem jest musztarda lub chrzan, miód (syrop klonowy), sos sojowy lub Worcestershire, ocet z wina i sok z cytryny. Niemal obowiązkowo powinny znaleźć się w niej czosnek i cebula, a na pewno rozmaite zioła, które nadadzą mięsu odpowiedni smak i wspomogą nasze trawienie. Możemy więc dodać do zalewy: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, liść laurowy, nasiona gorczycy, chili czy imbir. Oczywiście nie wszystkie przyprawy naraz - wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy mięsu nadać. To samo mięso czy te same warzywa można za każdym razem przyrządzić inaczej - wystarczy inaczej skomponować naszą marynatę. Nie zapominajmy też o tym, że marynatę można wykorzystać jako glazurę grillowanego mięsa.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Materiał oryginalny: Majówka 2018. Rozpoczyna się sezon grillowy - oto najlepsze przepisy - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

R
Roman_Ro

W tym sezonie chciałem wypróbować coś nowego obok kiełbasek grillowałem warzywa i kabanosy od Dobrowolskich. Wyszły świetnie

j
jestem za

W tym roku pobiłem rekord jeśli chodzi o czas rozliczenia PIT - z podatnik info zajęło mi to 5 minut.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3