Festiwal zagościł w wybranych lubelskich kawiarniach i restauracjach. W jednych odbywały się warsztaty, w innych specjalne pokazy. W Kap Kap Cafe przy ul. Narutowicza można było wziąć udział w edukacyjnym cuppingu, czyli degustowaniu kawy pod okiem specjalisty. O tym, jak smakować ten napój opowiadał Błażej Walczykiewicz, doświadczony trener i sędzia w konkursach dla baristów. Uczestnicy spotkania degustowali zarówno kawy dostępne na sklepowych półkach, jak i kawy typu speciality (kawa wysokiej jakości).
- Kolejny raz potwierdziło się, że sami jako konsumenci jesteśmy w stanie pięknie rozpoznać wysoką jakość kawy - mówił po cuppingu Walkiewicz. - Ważne jest by mieć punkt odniesienia - podkreślał. - Obiema rękami podpisuję się pod stwierdzeniem, że kto nie próbował kawy typu speciality, nie zna prawdziwego smaku kawy - mówił.
Podpowiadał też, jak kształtować swój kawowy gust. - Trzeba degustować jak największe ilości kaw z różnych miejsc, z różnych palarni, na różnych wodach - mówił. Podkreślał, że w czasie degustacji powinniśmy zastanowić się, czy kawa nam smakuje, czy ma przyjemny aromat, czy jest słodka (bez cukru i bez mleka). - Potem warto swoją wiedzę zweryfikować z ludźmi, którzy mają w tej kwestii kwalifikacje i doświadczenie - dodał.
Mały Festiwal Kawy jest częścią trwającego w Lublinie Europejskiego Festiwalu Smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?