Mamy świąteczne przepisy MasterChefa! Spróbuj zupy grzybowej, sernika z makiem i karpia od Macieja Regulskiego

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zwycięzca 10. edycji „MasterChefa” zdradza przepisy na wigilijny stół.
Zwycięzca 10. edycji „MasterChefa” zdradza przepisy na wigilijny stół. Wojciech Olszanka
Udostępnij:
Maciej Regulski z Dąbrowy Górniczej to zwycięzca 10. edycji programu „MasterChef”. Magda Gessler oraz inni jurorzy byli zachwyceni kulinarnym talentem 23-letniego studenta budownictwa. Zwycięzca otrzymał nagrodę w wysokości 100 tysięcy złotych, staż w prestiżowej restauracji oraz możliwość wydania własnej książki kucharskiej. To właśnie z niej pochodzą świąteczne przepisy na zupę grzybową, karpia z rodzynkami, sernik z makiem i buraczany gravlax. Sprawdź receptury nowego MasterChefa!

Maciej Regulski, zwycięzca ostatniej edycji „MasterChefa” uwielbia łączyć niecodzienne smaki i czerpać z wielu kulinarnych tradycji. Stąd w przepisach 23-latka widoczne są nietypowe miksy składników. Jednak najczęściej Maciej Regulski sięga po produkty znane w kuchni azjatyckiej. Zestawia ze sobą tę koreańską, arabską i indyjską. Wypadkową tych inspiracji i poszukiwań jest książka „Z różnych stron świata”, opublikowana przez wydawnictwo Słowne. Aktualnie można ją zamawiać w internecie, a od 8 grudnia będzie dostępna w ogólnopolskiej sprzedaży.

Maciej Regulski i jego książka pełna smaków

„Z różnych stron świata” to zbiór nietuzinkowych przepisów do wykonania w zaciszu własnej kuchni. Przedstawione zostały nam rozdziały dotyczące kuchni Wschodu, gotowania w stylu fusion, hiszpańskich smaków, wariacji na temat kuchni azjatyckiej, domowego fast foodu, deserów. Na koniec zaprezentowano przepisy na przetwory. Wśród nich są takie smakołyki, jak kimchi z ogórka, czosnek z miodem czy też fermentowany napój z ananasa.

Są też ciekawe przepisy na świąteczne dania, popularne na naszych wigilijnych stołach. Poniżej prezentujemy kilka z nich.

Sprawdź świąteczne przepisy MasterChefa, Macieja Regulskiego!

Zupa grzybowa - przepis

Zupa grzybowa
materiały prasowe Wydawnictwa Słowne

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%

  • garść suszonych podgrzybków

  • garść suszonych borowików

  • parę suszonych grzybów shiitake

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • parę gałązek tymianku

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 100 ml białego wina

  • sól i pieprz

    Wywar warzywny:

  • 1 l wody

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 1 seler

  • 1 por

  • 4 ząbki czosnku

  • makaron do podania

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Warzywa na wywar obieramy i kroimy na duże kawałki. Smażymy je na oleju, aż będą mocno zarumienione, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut. Następnie całość przecedzamy. Wywar wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki, oprócz śmietanki. Gotujemy na dużym ogniu przez 15 minut, aż całość lekko się zredukuje. Grzyby odcedzamy, tymianek i przyprawy wyciągamy (liść laurowy, ziele angielskie). Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy je do zupy razem ze śmietanką, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Karp z rodzynkami Reni - przepis

Karp z rodzynkami Reni
Karp z rodzynkami Reni materiały prasowe Wydawnictwa Słowne

Składniki:

  • 1 karp wypatroszony, oczyszczony (w całości)
  • 150 ml sosu sojowego
  • 250 g rodzynek
  • około 150 ml rumu
  • około 20 średnich pieczarek
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pieprz i sól
  • 3 ząbki czosnku obrane

Przygotowanie:
Karpia przyprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie sojowym przez godzinę. Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy karpia do naczynia żaroodpornego, wnętrze faszerujemy rodzynkami i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy pieczarki w całości, zalewamy całość sosem sojowym. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45–50 minut. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Domowy sernik z makiem i kruszonymi herbatnikami - przepis

Sernik z makiem
Sernik z makiem materiały prasowe Wydawnictwa Słowne

Składniki:
Spód:

  • 160 g herbatników zmielonych w blenderze
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 55 g masła roztopionego

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 500 g maku niebieskiego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:
Mak zalewamy wrzątkiem tak, by go przykryć, i zostawiamy na 30 minut. Następnie odsączamy wodę i powtarzamy ten krok jeszcze raz. Gdy drugi raz namoczyliśmy mak we wrzątku, przekładamy go na sitko i przemywamy wrzącą wodą, po czym odstawiamy do wyschnięcia. W misce mieszamy wszystkie składniki na spód. Przygotowaną masą wykładamy spód foremki o średnicy 23 cm. Używamy dna szklanki, by całość wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia. W dużej misce umieszczamy twaróg i mieszamy go z cukrem, gdy całość będzie dobrze połączona, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka, mieszając, następnie śmietankę i żółtko, ciągle mieszając. Na koniec wrzucamy sól, mak, skrobię i cukier wanilinowy, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Do formy ze spodem wlewamy masę serową. Formę przekładamy do większego naczynia żaroodpornego. Dolewamy wrzątku na poziom około wysokości formy z ciastem. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Zostawiamy sernik w kąpieli wodnej na 45 minut. Wyjmujemy i studzimy go przez noc.

Buraczany gravlax - przepis

Buraczany gravlax
Buraczany gravlax materiały prasowe Wydawnictwa Słowne

Gravlax to skandynawskie danie przygotowane z marynowanego łososia. Maciej Regulski proponuje danie w buraczanej wersji. Zaskakujące przygotowanie w soli dla miłośników eksperymentowania w kuchni.

Składniki:

  • 500 g łososia w jednym kawałku
  • 200 g startego obranego buraka
  • 140 g soli kamiennej, niejodowanej
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki wódki
  • 2 łyżeczki kminku całego
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 łyżeczki kolendry całej

Przygotowanie:
Łososia myjemy i dokładnie suszymy, w dużej misce mieszamy pozostałe składniki. Mięso łososia (nie skórę) posypujemy dokładnie przygotowaną mieszanką. Przekładamy do szczelnego pojemnika i trzymamy go w lodówce przez 48 godzin. Następnie przemywamy łososia z przypraw i odstawiamy do lodówki na kolejną noc. Następnego dnia gravlax jest gotowy do spożycia, serwujemy go na kawałku chleba z kwaśną śmietaną lub jako składnik sałatki.

Przepisy MasterChefa na Boże Narodzenie udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne

Zobaczcie inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Mamy świąteczne przepisy MasterChefa! Spróbuj zupy grzybowej, sernika z makiem i karpia od Macieja Regulskiego - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie