Na warsztaty kuchni izraelskiej lublinianie mogli przyjść w ramach festiwalu MiszMasz. Miłośnicy gastronomii spotkali się w klubie "Plener" w Parku Ludowym.
Tam Alon Benach pokazywał jak zrobić popularną szakszukę, czyli jajka na smażonych pomidorach, hummus oraz wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy, falafle.
Goście mieli również okazję zobaczyć jak przygotowywana jest znana nie tylko w Izraelu ale również w krajach arabskich sałatka tabbouleh z kaszy bulgur, natki pietruszki, granatu i pomidorów.
Alon Benach pokazywał jak przygotować poszczególne dania, dzielił się przepisami z uczestnikami festiwalu i opowiadał o zwyczajach kuchni żydowskiej. Na koniec każdy mógł spróbować ugotowanych specjałów.
MiszMasz - Program - Niedziela
10:00 Kiermasz książek o tematyce żydowskiej
10:00 Na wspólnym podwórku - animacje i zabawy dla dzieci
10:00 Spacer: cmentarze żydowskie i jesziwa
10:30 Warsztaty tańca żydowskiego
11:30 Warsztaty muzyki klezmerskiej
12:00 Warsztaty języka hebrajskiego
15:00 Prezentacja efektów warsztatów instrumentalnych i nigunów
16:00 Spektakl muzyczny Nasze Wielkie Żydowskie Wesele
19:30 Koncert zespołu Szalom Chełm
Zobacz też: MiszMasz: W Lublinie ruszył nowy festiwal (ZDJĘCIA, WIDEO)
Koncert „Zakochani w Lublinie” na placu Zamkowym (ZDJĘCIA, WIDEO)
Kolejni "terytorialsi" złożyli przysięgę (ZDJĘCIA, WIDEO)
Aukcja Pride of Poland w Janowie Podlaskim. Sprzedano tylko sześć koni (ZDJĘCIA)
Jarmark Jagielloński 2017. Kolorowe stragany cieszą oczy (ZDJĘCIA, WIDEO)
Zawody balonowe w Nałęczowie. Balony poszły w górę (ZDJĘCIA)
Aeroklub Lubelski świętuje 90-lecie. Za nami dzień otwarty i piknik lotniczy (ZDJĘCIA)
Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?