Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Misz Masz: Tabbouleh, szakszuka i falafel, czyli warsztaty kuchni izraelskiej

Anna Pawelczyk
Podczas sobotnich warsztatów z kuchni izraelskiej Alon Benach pokazywał mieszkańcom miasta co Żydzi jedzą między innymi na śniadanie.

Na warsztaty kuchni izraelskiej lublinianie mogli przyjść w ramach festiwalu MiszMasz. Miłośnicy gastronomii spotkali się w klubie "Plener" w Parku Ludowym.

Tam Alon Benach pokazywał jak zrobić popularną szakszukę, czyli jajka na smażonych pomidorach, hummus oraz wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy, falafle.

Goście mieli również okazję zobaczyć jak przygotowywana jest znana nie tylko w Izraelu ale również w krajach arabskich sałatka tabbouleh z kaszy bulgur, natki pietruszki, granatu i pomidorów.

Alon Benach pokazywał jak przygotować poszczególne dania, dzielił się przepisami z uczestnikami festiwalu i opowiadał o zwyczajach kuchni żydowskiej. Na koniec każdy mógł spróbować ugotowanych specjałów.

MiszMasz - Program - Niedziela

10:00 Kiermasz książek o tematyce żydowskiej
10:00 Na wspólnym podwórku - animacje i zabawy dla dzieci
10:00 Spacer: cmentarze żydowskie i jesziwa
10:30 Warsztaty tańca żydowskiego
11:30 Warsztaty muzyki klezmerskiej
12:00 Warsztaty języka hebrajskiego
15:00 Prezentacja efektów warsztatów instrumentalnych i nigunów
16:00 Spektakl muzyczny Nasze Wielkie Żydowskie Wesele
19:30 Koncert zespołu Szalom Chełm

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski