MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na podwieczorek robię banalnie prostą kremówkę z ciasta francuskiego. Moje koleżanki zawsze proszą o przepis. Smak tkwi w sezonowym owocu

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybka kremówka z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas. Zrobisz ją w niecałą godzinę, ale musisz wykazać się cierpliwością podczas chłodzenia go w lodówce. Wystarczy 5 składników, aby podać gościom efektowny deser. Wygląda jak wypiek wymagający doświadczenia i najwyższego kunsztu. Gwarantuję, że koleżanki pozazdroszczą przepisu.

W skrócie:

Tradycyjna kremówka przygotowywana jest na bazie ciasta parzonego. Tego samego, które jest podstawą do zrobienia ptysi i domowych eklerów. Kremówkę możesz także zrobić bez pieczenia, używając herbatników. Ja proponuję prosty sposób na kremówkę z ciasta francuskiego z dodatkiem kawałeczków kwaśnych jabłek.

To ciasto jest niezwykle proste i dadzą sobie z nim radę nawet początkujący domowi cukiernicy. Jedyna trudność tkwi w upieczeniu blatów ciasta francuskiego i ubiciu śmietany na puszystą masę. Schłódź śmietankę w lodówce przed ubijaniem, aby uniknąć powstania masła. Pozostałe kroki nie wymagają wielkiego doświadczenia, ani uwagi. Poznaj przepis na kremówkę z ciasta francuskiego z jabłkami.

Taka kremówka powinna być schładzana przynajmniej przez 2 godziny.
Taka kremówka powinna być schładzana przynajmniej przez 2 godziny. Anna Daniluk

Kremówka z ciasta francuskiego – przepis z dodatkiem jabłek

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny schładzania w lodówce.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,

  • 3-4 jabłka,

  • 500 ml śmietanki 36 procent,

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (po 75 g),

  • 1 łyżeczka cukru do smaku.

Jak zrobić kremówkę z ciasta francuskiego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wyjmij z lodówki dwa opakowania ciasta francuskiego.

  2. Rozwiń po jednym na jedną blaszkę. Jeden blat ciasta nakłuj gęsto widelcem, drugi natnij na równe prostokąty.

  3. Upiecz oba płaty ciasta w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.

  4. W czasie, gdy ciasto francuskie się piecze obierz jabłka ze skórki i je drobno pokrój.

  5. Przerzuć je na patelnię i praż, aż puszczą sok. Jeśli jest go za mało, wlej około 120 ml wody.

  6. Zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i dodaj dwa opakowania galaretki cytrynowej.

  7. Szybko wymieszaj, aby galaretka się rozpuściła i odstaw do wystudzenia.

  8. Schłodzoną śmietankę przelej do metalowej misy miksera i ubijaj przez 7 minut na średnich obrotach. Powinna podwoić objętość, zgęstnieć, a w trakcie miksowania powinny zostawać na niej charakterystyczne wzorki.

  9. Do ubitej śmietanki dodawaj po jednej łyżce wystudzone jabłka z galaretką. Mieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

  10. Upieczone blaty ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  11. Blat nakłuty widelcem ułóż na spodzie formy do pieczenia. Możesz go ewentualnie przyciąć.

  12. Następnie wypełnij go kremem śmietankowym z jabłkami i ułóż na wierzchu prostokąty upieczonego ciasta.

  13. Kremówkę z ciasta francuskiego wstaw do schłodzenia do lodówki na 2-3 godziny.

  14. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Taka domowa kremówka z jabłkami znakomicie sprawdza się podana na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub spotkania z koleżankami przy kawie. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski