W skrócie:
Tradycyjna kremówka przygotowywana jest na bazie ciasta parzonego. Tego samego, które jest podstawą do zrobienia ptysi i domowych eklerów. Kremówkę możesz także zrobić bez pieczenia, używając herbatników. Ja proponuję prosty sposób na kremówkę z ciasta francuskiego z dodatkiem kawałeczków kwaśnych jabłek.
To ciasto jest niezwykle proste i dadzą sobie z nim radę nawet początkujący domowi cukiernicy. Jedyna trudność tkwi w upieczeniu blatów ciasta francuskiego i ubiciu śmietany na puszystą masę. Schłódź śmietankę w lodówce przed ubijaniem, aby uniknąć powstania masła. Pozostałe kroki nie wymagają wielkiego doświadczenia, ani uwagi. Poznaj przepis na kremówkę z ciasta francuskiego z jabłkami.
Kremówka z ciasta francuskiego – przepis z dodatkiem jabłek
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny schładzania w lodówce.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego,
3-4 jabłka,
500 ml śmietanki 36 procent,
2 opakowania galaretki cytrynowej (po 75 g),
1 łyżeczka cukru do smaku.
Jak zrobić kremówkę z ciasta francuskiego?
Sposób przygotowania:
Na początku wyjmij z lodówki dwa opakowania ciasta francuskiego.
Rozwiń po jednym na jedną blaszkę. Jeden blat ciasta nakłuj gęsto widelcem, drugi natnij na równe prostokąty.
Upiecz oba płaty ciasta w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
W czasie, gdy ciasto francuskie się piecze obierz jabłka ze skórki i je drobno pokrój.
Przerzuć je na patelnię i praż, aż puszczą sok. Jeśli jest go za mało, wlej około 120 ml wody.
Zagotuj, zdejmij patelnię z ognia i dodaj dwa opakowania galaretki cytrynowej.
Szybko wymieszaj, aby galaretka się rozpuściła i odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę przelej do metalowej misy miksera i ubijaj przez 7 minut na średnich obrotach. Powinna podwoić objętość, zgęstnieć, a w trakcie miksowania powinny zostawać na niej charakterystyczne wzorki.
Do ubitej śmietanki dodawaj po jednej łyżce wystudzone jabłka z galaretką. Mieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Upieczone blaty ciasta francuskiego wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Blat nakłuty widelcem ułóż na spodzie formy do pieczenia. Możesz go ewentualnie przyciąć.
Następnie wypełnij go kremem śmietankowym z jabłkami i ułóż na wierzchu prostokąty upieczonego ciasta.
Kremówkę z ciasta francuskiego wstaw do schłodzenia do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Taka domowa kremówka z jabłkami znakomicie sprawdza się podana na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub spotkania z koleżankami przy kawie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?