Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nagrody dla lubelskich produktów na targach w Poznaniu

Tomasz Makowski
Do producentów tradycyjnych smakołyków z województwa lubelskiego trafiło kolejnych 6 statuetek „Pereł” przyznawanych najlepszym produktom regionalnym.

W niedzielę podczas gali w Międzynarodowych Targach Poznańskich tytuł ten, nadawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, otrzymały: musztarda Danuty Pietrusik i Pauliny Pietrusik „Frykasy z Kodnia”, twaróg tłusty klinek tradycyjny Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Bychawy, twarożek babuni półtłusty z Michowa Spółdzielni Mleczarskiej „Michowianka” z Michowa, jabłecznik domowy „cydr” Małgorzaty Solis „Frux Solis” z Mikołajówki, filet z pstrąga w maku z pęczakiem, warzywami i szyjkami rakowymi Stowarzyszenia „Sokowirówka” z Poniatowej oraz kakory Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.

Łącznie Lubelskie może pochwalić się 52 „Perłami”. Biorąc pod uwagę, że na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już zarejestrowanych 200 produktów, oznacza to, że praktycznie co czwarty produkt z listy dostał „Perłę” .

Podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu swoje stoisko, prowadzone przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie miał również region lubelski. Tym razem mieszkańcy Poznania i Wielkopolski mieli okazję poznać nabiałowe wyroby spółdzielni mleczarskich z Bychawy i Piask oraz ziołowe mieszanki z firmy "Ziółko" z Łopiennika Górnego. Tradycyjnie już miała także miejsce degustacja cebularzy lubelskich. Po sąsiedzku ulokowała swoją ekspozycję spółdzielnia mleczarska z Michowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski