W niedzielę podczas gali w Międzynarodowych Targach Poznańskich tytuł ten, nadawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, otrzymały: musztarda Danuty Pietrusik i Pauliny Pietrusik „Frykasy z Kodnia”, twaróg tłusty klinek tradycyjny Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Bychawy, twarożek babuni półtłusty z Michowa Spółdzielni Mleczarskiej „Michowianka” z Michowa, jabłecznik domowy „cydr” Małgorzaty Solis „Frux Solis” z Mikołajówki, filet z pstrąga w maku z pęczakiem, warzywami i szyjkami rakowymi Stowarzyszenia „Sokowirówka” z Poniatowej oraz kakory Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.
Łącznie Lubelskie może pochwalić się 52 „Perłami”. Biorąc pod uwagę, że na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już zarejestrowanych 200 produktów, oznacza to, że praktycznie co czwarty produkt z listy dostał „Perłę” .
Podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu swoje stoisko, prowadzone przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie miał również region lubelski. Tym razem mieszkańcy Poznania i Wielkopolski mieli okazję poznać nabiałowe wyroby spółdzielni mleczarskich z Bychawy i Piask oraz ziołowe mieszanki z firmy "Ziółko" z Łopiennika Górnego. Tradycyjnie już miała także miejsce degustacja cebularzy lubelskich. Po sąsiedzku ulokowała swoją ekspozycję spółdzielnia mleczarska z Michowa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?