Spis treści
Sezon na truskawki wciąż trwa
W czerwcu składam się z truskawek. Sezon na te pyszne owoce wcale nie jest długi, a najeść się na zapas się nie da. W dodatku owoce kupowane poza sezonem, choć kuszą pięknym kolorem, smakiem nie mogą się równać z czerwcowymi owocami. Dlatego zajadam się, kiedy mogę i dodaję truskawki niemal do wszystkiego.
Truskawki świetnie sprawdzają się w sałatkach, jak moja ulubiona z rukolą i orzechami w słonym karmelu. Drinki z truskawką nabierają szlachetności a mięsa - kreatywnego twista. Ale to desery są tym, na co czekamy z utęsknieniem w czasie zimowych wieczorów. Zwłaszcza na takie, które powstają niemal bez wysiłku.
Najłatwiejsze na świecie ciasto z truskawkami
Ciasto truskawkowe na maślance to najszybszy sposób, by cieszyć się smakiem truskawek do popołudniowej kawy. Dokładnie tak jak w piosence: „nic a nic się go nie gniecie”, nie potrzebuje robota planetarnego ani miksera, a kucharz – kursu cukierniczego. Ważna jest za to kolejność dodawania składników, a za cały sprzęt wystarczy trzepaczka do ubijania piany z białek.
Przepis na ciasto truskawkowe na maślance to coś dla początkujących. Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Taką nazwę to ciasto ma zresztą w języku angielskim – strawberry bread. Przepis zdradziła mi brytyjska koleżanka, która z pieczeniem była na bakier, a ciasto z truskawkami jest jedynym, jakie potrafi zrobić.
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Chlebek truskawkowy przygotujesz w jednej (!) misce. Najpierw mieszamy mokre składniki z cukrem. Ja mieszam najpierw cukier z jajkiem, ale możesz wymieszać wszystko naraz. Do mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy. Nie za mocno i niezbyt intensywnie, tylko do połączenia składników. I tu ważna uwaga – nie przesadź! Bez ubijania na szybkich obrotach, nie mikserem, tylko trzepaczką albo dużą łyżką. Dodaj truskawki, przelej do formy i gotowe.