Najlepszy przepis na blok czekoladowy bez czekolady, rarytas z czasów PRL. Smakowity deser z mleka w proszku. Jak zrobić blok?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Blok czekoladowy gotowy! Najlepiej zostawić deser na ok. 1,5 godziny, by masa porządnie zastygła i można ją było łatwo kroić.
Blok czekoladowy gotowy! Najlepiej zostawić deser na ok. 1,5 godziny, by masa porządnie zastygła i można ją było łatwo kroić. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku skutecznie zaspokajała apetyt na trudno dostępną w wówczas prawdziwą czekoladę. Mamy dla was najlepszy przepis na blok czekoladowy z notatnika kulinarnego naszych mam i babć. Wypróbuj i zobacz, jak zrobić ten pyszny deser krok po kroku.

W skrócie

Blok czekoladowy, deser bez czekolady

W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na schabowe z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku.

Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny blok nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta bakalie, jak rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże, blokowe kawałki.

Mamy dla Ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.

Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!

Przepis na blok czekoladowy

(czas przygotowania: ok. 20 min)

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g margaryny lub masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • ok. 200 g pokruszonych herbatników
  • opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy
  • opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g)

Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?

  1. Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
  2. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 min.
  3. Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 min, by odrobinę przestygła.
  4. W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
  5. Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
  6. Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!

Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.

Blok czekoladowy gotowy! Najlepiej zostawić deser na ok. 1,5 godziny, by masa porządnie zastygła i można ją było łatwo kroić.

Najlepszy przepis na blok czekoladowy bez czekolady, rarytas...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na blok czekoladowy bez czekolady, rarytas z czasów PRL. Smakowity deser z mleka w proszku. Jak zrobić blok? - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Uwielbiam słodycze! Niestety odkąd jestem na diecie muszę na nie bardzo uważać :( Ostatnio korzystam z przepisów z Dietatu. Mają super propozycje słodyczy, które można jeść na diecie. Dodatkowo dostaje się e-book z przepisami na fit słodkości.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie