MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najprostsze ciasto ucierane z wiśniami do kawy. Robię je na oleju, a moje koleżanki dziwią się skąd ten delikatny smak. Zrobisz je raz-dwa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pachnące cynamonem, o delikatnej konsystencji i wyjątkowym smaku. Najprostsze ciasto ucierane z wiśniami szczególnie smakuje latem ze świeżymi wiśniami. Jednak poza sezonem piekę je owocami z kompotu lub obgotowanymi wiśniami z mrożonki. Zazwyczaj piekę je na spotkania z koleżankami, aby mieć coś słodkiego do kawy. Wypróbuj przepis na obłędny placek z wiśniami, który nie wymaga wiele zachodu.

W skrócie

Ciasto ucierane z wiśniami to prawdziwy rarytas. Jeżeli chcesz mieć wypiek o maślanym smaku to użyj kostki miękkiego masła i utrzyj je z cukrem i żółtkami. Ja korzystam z oleju rzepakowego, który ma neutralny smak, a ciastu nadaje niemal muślinowej struktury. Smak ciasta ucieranego z wiśniami warto podbić korzennymi przyprawami. Owoce oprószam mąką ziemniaczaną wymieszaną z mielonym cynamonem i szczyptą kardamonu. Takie ciasto możesz też obsypać po wierzchu posiekanymi migdałami, które podbijają smak wiśni. Dodanie łyżeczki octu jabłkowego sprawi, że ciasto będzie wyrośnięte i puszyste. Poznaj przepis na wypiek, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciasta ucieranego z wiśniami

Widok od przodu na ciasto ucierane z wiśniami
Domowe ciasto ucierane z wiśniami zrobisz na oleju rzepakowym. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Anna Daniluk

Ciasto ucierane z wiśniami – prosty przepis do kawy

Liczba porcji: dla 6-12 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 187 g oleju rzepakowego,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 350 g wiśni z kompotu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Czytaj także:

Jak zrobić ciasto ucierane z wiśniami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka rozbiłam do szklanki, aby sprawdzić świeżość.
  2. Następnie dodałam je do misy robota kuchennego, wsypałam cukier i ubijałam około 8 minut na średniej mocy miksera, aż jajka podwoją objętość i nabiorą jasnego koloru.
  3. Dodałam olej, ocet jabłkowy, cukier waniliowy i dalej ubijałam przez 1 minutę.
  4. W czasie ubijania jajek przesiałam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  5. Mąkę pszenną z proszkiem dodałam do masy jajecznej i wymieszałam przy pomocy szpatułki.
  6. Tortownicę wysmarowałam 1 łyżką masła, oprószyłam bułką tartą i wlałam do niej ciasto.
  7. Wiśnie odcisnęłam z płynu, w miseczce obsypałam mąką ziemniaczaną, cynamonem, kardamonem i ułożyłam na wierzchu ciasta. Delikatnie docisnęłam do środka.
  8. Ucierany placek z wiśniami piekłam w rozgrzanym piekarniku do 190° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce z funkcją grzania góra-dół bez termoobiegu.
  9. Upieczone gorące ciasto z wiśniami można oprószyć cukrem pudrem.

Zachęcam cię do eksperymentowania przy tym przepisie. Szczególnie smaczne ciasto powstanie, gdy 1/3 mąki zamienisz na zmielone orzechy włoskie lub mąkę migdałową.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Domowe ciasto ucierane z wiśniami to pyszny wypiek idealny do kawy. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania placka.

Najprostsze ciasto ucierane z wiśniami do kawy. Robię je na ...

Zobacz także inne wypieki z wiśniami ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsze ciasto ucierane z wiśniami do kawy. Robię je na oleju, a moje koleżanki dziwią się skąd ten delikatny smak. Zrobisz je raz-dwa - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski