W skrócie
Przepis na domowy kebab z kurczaka to praca na pół godziny. Zachęcamy do użycia przypraw, które dodają mięsu korzennego, lekko słodkiego smaku. Warto pamiętać, że zamiast kurczaka można w ten sposób przygotować jagnięcinę, indyka, a nawet wątróbkę. Ważne, aby goździki i laska cynamonu były najwyższej jakości. Dzięki temu można maksymalnie zbliżyć się do smaków kuchni tureckiej.
Domowy kebab – przepis z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut,
Liczba porcji: dla 2 osób.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka bez kości albo 2 filety z piersi kurczaka,
- 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu),
- 2 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cm laski cynamonu,
- 4 całe goździki,
- 1/2 gwiazdki anyżu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek pieprzu syczuańskiego.
Sałatka do kebabu:
- 1/2 pokrojonego ogórka szklarniowego lub gruntowego,
- 1 grubo posiekany pomidor,
- nasiona z ćwiartki granatu,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny.
Sos tahini:
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej),
- 50 ml zimnej wody,
- oliwa z oliwek.
Do podania:
- 2 placki pita lub tortilla.
Jak zrobić domowy kebab?
Przygotowanie:
- W moździerzu lub w robocie kuchennym należy rozgnieść przyprawy na proszek. Następnie w dużej misce umieścić kurczaka i natrzeć go przyprawami i solą, po czym grillować na rozgrzanej patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
- Grillowanie powinno zająć około 8 minut na każdą stronę. Gotowego kurczaka należy pokroić na kawałki i pozostawić w ciepłym miejscu.
- Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ogórka, pomidory i czerwoną cebulę. Dodać ziarenka granatu i doprawić sałatkę sokiem z cytryny z oliwą z oliwek, po czym dokładnie wymieszać.
- Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu tahini. W misce należy rozgnieść czosnek z odrobiną soli, sokiem z cytryny, pastą tahini i łyżką oliwy z oliwek. W trakcie mieszania należy dolewać zimną wodą, aby sos nabrał konsystencji jak gęsta, kwaśna śmietana.
- Placki pita należy podgrzać. Następnie trzeba je rozciąć do połowy.
- Przed podaniem do pity należy włożyć grillowanego kurczaka, sałatkę i wyrazisty sos tahini.
- Domowy kebab najlepiej smakuje natychmiast po przygotowaniu.
Sposób podania
Kebab można podawać też z domowymi frytkami. Świetnie smakuje również w domowej bułce, np.: kajzerce. Taka opcja sprawdzi się szczególnie w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do tradycyjnej pity. Kebab świetnie smakuje doprawiony sosem czosnkowym. Przed podaniem kebab można posypać posiekaną natką pietruszki albo listkami kolendry. Dzięki tym składnikom danie nabierze jeszcze więcej aromatu.
Domowy kebab z piekarnika
Zamarynowane kawałki kurczaka można także nadziać na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków lub metalowe szpady. Następnie można upiec lub grillować w piekarniku. Domowy kebab da się też zrobić w podobny sposób, jak w tureckich lokalach. Kawałki mięsa równej wielkości nadziewa się na jedną wykałaczkę do grilla i piecze w piekarniku. Na koniec mięso jest okrajane z wierzchu i wkładane do pity, bułki lub tortilli.
Sprawdź także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?