MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Dobiegli na Monte Cassino. Spod Krakowa w dzień i w nocy nie przerwali sztafety

Dobiegli na Monte Cassino. Spod Krakowa w dzień i w nocy nie przerwali sztafety

Juwenalia w Częstochowie za nami. Zobaczcie, jak bawili się studenci!

Juwenalia w Częstochowie za nami. Zobaczcie, jak bawili się studenci!

Polecamy

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec lubelskiej drużyny

Nie żyje Andriej Kudriaszow, były żużlowiec lubelskiej drużyny

Dzieci weszły na posesję sąsiada i wypuściły owczarki. 11-latek dotkliwie pogryziony

Dzieci weszły na posesję sąsiada i wypuściły owczarki. 11-latek dotkliwie pogryziony

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki