Spis treści
Trwa sezon na przygotowywanie nalewek. Powstają te z malin czy jeżyn. Dereniówka, aroniówka, nalewka z jarzębiny, jałowca, a może czeremchy? Którą przygotujesz w tym roku? Przełom lata i jesieni to doskonały czas na przygotowywanie przetworów, soków i nalewek. Owoce są znakomitym źródłem witamin, sprawdzają się jako dodatek do herbaty, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia.
Są i takie owoce, które koniecznie najpierw trzeba przemrozić. Poznaj przepisy na nalewki, które uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy dróg, jak i pobliskich lasów. Możesz je łączyć.
Nalewki na jesień. Z czego w sierpniu i wrześniu można zrobić nalewkę?
Czasem wystarczy przejść się wiejską drogą albo zajrzeć do lasu, by zebrać owoce nadające się do nalewki. Będą to na przykład (w różnych okresach lata i jesieni):
- dzika róża
- jarzębina
- aronia
- jeżyny
- maliny
- czeremcha amerykańska
- młode pędy sosny
- poziomki
- dereń
- śliwka
- tarnina
Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić
Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, że pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.
Owoce opłucz, a następnie osusz i zamknij w woreczku strunowym. Tak przygotowane mą być poddane mrożeniu i potem będą gotowe do dalszych działań.
Jak zrobić nalewkę? Przepis jest podobny dla niemal wszystkich owoców
- Owoce (świeże lub rozmrożone) umieszczamy w duży słoiku i zalewamy je spirytusem lub wódką. Odstawiamy na 5-6 tygodni, poruszamy słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy płyn.
- Teraz czas przygotować kolejną część naszej nalewki. Pozostałe po zlaniu płynnej części owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień.
- Po rozpuszczeniu cukru w słoiku z owocami utworzy się gęsty syrop. Dołączamy go do wcześniej zlanego płynu. Takie połączenie odstawiamy na ok. 3 miesiące.
- Następnie przefiltrowaną nalewkę (można przelać przez tkaninę ułożoną na sitku), rozlewamy do butelek. Po kolejnych 3 miesiącach domowej roboty nalewka powinna być gotowa.
Przepisy na leśne specjały można znaleźć w publikacji Lasów Państwowych: "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" <--- jest dostępna online.