MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewka z malin, jarzębiny, derenia. Zrób napój z owoców z pobocza drogi i lasu

Agata Wodzień-Nowak
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->123rf
Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się nieco cierpliwości. Będzie tanio, zdrowo i smacznie. Owoce dojrzewające w środku lata i jesienią znakomicie sprawdzają się do przygotowania zdrowotnych nalewek. Którą zatem przygotujesz? Nalewkę z dzikiej róży, leśnych malin czy czarnego bzu?

Spis treści

Trwa sezon na przygotowywanie nalewek. Powstają te z malin czy jeżyn. Dereniówka, aroniówka, nalewka z jarzębiny, jałowca, a może czeremchy? Którą przygotujesz w tym roku? Przełom lata i jesieni to doskonały czas na przygotowywanie przetworów, soków i nalewek. Owoce są znakomitym źródłem witamin, sprawdzają się jako dodatek do herbaty, gdy odczuwamy pierwsze objawy przeziębienia.

Są i takie owoce, które koniecznie najpierw trzeba przemrozić. Poznaj przepisy na nalewki, które uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy dróg, jak i pobliskich lasów. Możesz je łączyć.

Nalewki na jesień. Z czego w sierpniu i wrześniu można zrobić nalewkę?

Czasem wystarczy przejść się wiejską drogą albo zajrzeć do lasu, by zebrać owoce nadające się do nalewki. Będą to na przykład (w różnych okresach lata i jesieni):

  • dzika róża
  • jarzębina
  • aronia
  • jeżyny
  • maliny
  • czeremcha amerykańska
  • młode pędy sosny
  • poziomki
  • dereń
  • śliwka
  • tarnina

Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić

Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, że pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.

Owoce opłucz, a następnie osusz i zamknij w woreczku strunowym. Tak przygotowane mą być poddane mrożeniu i potem będą gotowe do dalszych działań.

Jak zrobić nalewkę? Przepis jest podobny dla niemal wszystkich owoców

  • Owoce (świeże lub rozmrożone) umieszczamy w duży słoiku i zalewamy je spirytusem lub wódką. Odstawiamy na 5-6 tygodni, poruszamy słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy płyn.
  • Teraz czas przygotować kolejną część naszej nalewki. Pozostałe po zlaniu płynnej części owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na tydzień.
  • Po rozpuszczeniu cukru w słoiku z owocami utworzy się gęsty syrop. Dołączamy go do wcześniej zlanego płynu. Takie połączenie odstawiamy na ok. 3 miesiące.
  • Następnie przefiltrowaną nalewkę (można przelać przez tkaninę ułożoną na sitku), rozlewamy do butelek. Po kolejnych 3 miesiącach domowej roboty nalewka powinna być gotowa.

Przepisy na leśne specjały można znaleźć w publikacji Lasów Państwowych: "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni" <--- jest dostępna online.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski