– Mamy się czym pochwalić i dlatego chcemy pokazać mieszkańcom naszego regionu produkty z Lubelszczyzny, które robią furorę w Polsce – mówi Tomasz Makowski, z Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Tytuł „Perły 2009” otrzymała szynka nadwieprzańska produkowana przez GS SCh „Baranów”, chleb kodeński razowy żytni wytwarzany przez Zofię Sacharczuk oraz forszmak lubelski będący specjalnością restauracji Graf Marina. Tytuł „Polskiego Producenta Żywności 2009” powędrował do GS SCh „Ludwin” za chleb ludwiński oraz do Wytwórnia wafli Henryka Budy z Żukowa II za „Waflowe Kreacje”.
– Firmę prowadzą z żoną od 1980 roku, czyli od czasów, gdy nic nie było w sklepach – mówi Henryk Buda (na zdjęciu). – Dziś mamy już naprawdę dobrą markę na rynku. Nasze wafle są nie tylko smaczne, ale też – dzięki niskiej zawartości glutenu – bardzo zdrowe.
Złoty Medal Targów Polagra-Food 2009 przypadł zaś SP „Apis” Lublin za miód pitny dwójniak „Dominikański”.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?