Naturalne nawozy do warzywników. Chcesz mieć okazałe warzywa w przyszłym roku? Działaj teraz, jesienią!
Gnojówki roślinne - do nawożenia upraw i jako naturalne środki ochrony roślin
Jeśli chcemy, żeby nasz warzywny ogródek był w 100% naturalny, warto też znać gnojówki roślinne. Przydadzą się do łagodnego nawożenia upraw warzywniczych. Mają też drugie zastosowanie - jako naturalne środki ochrony roślin.
Do ich przygotowania można wykorzystać takie rośliny, jak: pokrzywa, mniszek pospolity, lucerna, perz, żywokost i wielu innych roślin.
Zebrane np. pokrzywy zalewamy wodą w proporcjach 1 do 10, czyli na 1 kg ziela 10 l wody. Odstawiamy taką beczkę czy wiaderko na ok. 2-3 tygodnie. Będzie lepiej fermentowała, gdy ją raz dziennie przemieszamy.
Po tym czasie, jeśli na wierzchu nie zebrała się piana, gnojówka jest gotowa do użycia. Roztwór przelewamy przez sito i rozcieńczamy (1l gnojówki z 15-20 l wody). Opryskujemy rośliny albo glebę.
"Gnojówki roślinne stymulują wzrost, uzupełniają w roślinie niezbędne mikroelementy, poprawiają system odpornościowy roślin uprawnych".
Źródło: Podlaski ODR