- Piwo to nie jest tylko "złocisty trunek" - Mówi Jakub Kafel, organizator imprezy - podczas naszego festiwalu można przekonać się, że pojęcie "piwo" ma szeroki zakres, bo są piwa słodkie, gorzkie, kwaśne czy nawet słone. Gwarantuje, że na targach każdy znajdzie coś dla siebie.
Czego mogą spodziewać się odwiedzający targi? Do skosztowania jest ponad 300 piw z ponad 30 browarów z całej Polski. Na stoiskach królują piwa we wszystkich możliwych smakach, kolorach i zapachach. Nie ma problemu ze znalezieniem piwa pachnącego jak asfalt czy takiego, które uwarzono z użyciem słodu wędzonego.
Wśród browarów z całej Polski odwiedzający targi mogą odnaleźć browary dobrze znane z własnego podwórka: Browar Zakładowy, Dziki Wschód czy Piwne Podziemie. Warta odnotowania jest obecność debiutanta z Krasiczyna: Browaru Incognito.
- Nie jest łatwo na rynku gdzie funkcjonuje ponad 200 browarów realnych i ponad 300 kontraktów - zauważa Michał Zieliński z browaru Incognito - Ale można obronić się jakością. Nasz browar wystartował w lipcu a już udało nam się zgarnąć ważne wyróżnienie na najważniejszym ogólnopolskim konkursie.
Odwiedzając targi warto zaopatrzyć się w specjalne festiwalową szklankę, która nie tylko pozwoli lepiej delektować się piwem może okazać się świetna pamiątką.
- Sam mam kilkanaście różnych szkieł z imprez z całej polski - zdradza Andrzej, fan piw rzemieślniczych - są to najczęściej "szkła" przygotowane specjalnie z okazji danego wydarzenia, więc mają też wartość kolekcjonerską
Dziś koniec imprezy planowany jest na 24:00 natomiast jutro stoiska można odwiedzać w godzinach od 12 do 24.
Dla osób pierwszy raz odwiedzających Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych proponujemy skrócony słownik pojęć:
beergeek - sympatyk piw rzemieślniczych (kraftowych)
kraft/craft - ogólnie o branży piw rzemieślniczych
szkło - festiwalowa szklanka
BA - barrel aged - dopisek przy stylu piwa oznaczający, iż piwo było leżakowane w beczce drewnianej (najczęściej po jakimś alkoholu np. Whikey wówczas dopisek Whiskey BA)
Pale Ale - nazwa słodu ale również styl piwa uwarzonego z tym słodem
IPA - India Pale Ale- mocno nachmielone piwo, powinno być wyraźnie gorzkie
AIPA - j.w. ale uwarzone z użyciem amerykańskich odmian chmielu (goryczka powinna łączyć się wyraźnym zapachem m.in. cytrusów)
stout - ciemne piwo, powinno pachnieć czekoladą, kawą, orzechami przy czym te aromaty powinny pochodzić z palonego słodu
milk stout - stout uwarzony z dodatkiem laktozy
RIS - russian imperial stout - "podwójna" wersja stouta - bardzo intensywne w smaku (czekolada, kawa)
sztos - piwo wybitne, wyróżniające się
imperial - imperialny - jako dopisek przed piwem - "podwójna" wersja danego stylu, bardziej intensywne w smaku i aromacie i o większej zawartości alkoholu, może być użyte również w formie "double" np. Double IPA = Imperial IPA
koncerniak - piwo z bardzo dużego browaru
kontrakt - browar kontraktowy, browar nie posiadający fizycznej infrastruktury służącej do robienia piwa, warzący gościnnie w innym browarze
zlew - piwo złej jakości
wild - piwo uwarzone z udziałem dzikich szczepów drożdży, najczęściej kwaśne w smaku
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?