reklama

Niebo w gębie

ECZaktualizowano 
Dziś miodowej listy kulinarnych przebojów ciąg dalszy. Przepisy podaje Państwu Anna Szcześniak, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli, nasz ekspert. Jednym ze składników potraw jest miód. Każdy, byleby był tak znakomity, jak ten z Pszczelej Woli. Już same nazwy dań wprowadzają w dobry nastrój. Żeberka w glazurze albo całuski - sama poezja. Kochani buchalterzy od liczenia kalorii: Poluzujcie sobie! Przestańcie gryźć same marchewki! Spróbujcie coś na rozgrzewkę. Nie martwcie się, zima napisze Wam usprawiedliwienie.

Jeszcze jedno: receptury z Pszczelej Woli są bardzo cenne i długo skrywane przed światem. Zadebiutowały nie tak dawno na konkursach, z sukcesem zresztą. A może Państwo macie podobne skarby? Piszcie: mailto:eczerwinska@kurierlubelski. pl

Całuski pszczelowolskie

Produkty:
1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 60-80 dag mąki, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki. Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta. Piec w piekarniku około 10 minut.

Jeżeli zużyjemy w sumie około 60 dag mąki, to ciasto będzie luźne, a kuleczki będą się rozlewały, tworząc płaskie placuszki. Po upieczeniu otrzymamy niezbyt wyrośnięte, ale puszyste i kruche pierniczki, rozpływające się w ustach. Jeśli zaś do wyrobu ciasta zużyjemy więcej mąki, to będzie ono gęstsze, na skutek czego utoczone kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosną i się nie rozleją. Powstaną foremne, pulchne i twardsze pierniczki, zwane całuskami. Wszystkie wymienione tu pierniczki są bardzo kruche i można przechowywać je bardzo długo, dzięki temu, że są beztłuszczowe.

Żeberka w glazurze miodowej

Produkty:
1 kg żeberek, koncentrat pomidorowy (2), 4 łyżki miodu pszczelowolskiego, 3 łyżki miodu pitnego, 1 łyżeczka mielonej gorczycy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, szczypta mielonej papryki, papryka zielona posiekana, seler posiekany (25 g).
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać i osuszyć. Resztę składników wymieszać w dużej misce, włożyć żeberka, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie włożyć w rękaw do pieczenia razem z marynatą, i piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pasta miodowo-czosnkowa

Produkty:
2 ugotowane ziemniaki, 6 ząbków czosnku, 5 dag łuskanych orzechów włoskich lub laskowych, 0,5 szklanki oleju, sok z cytryny, łyżka miodu, sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Migdały lub orzechy zrumienić na suchej patelni, obrać ze skórki, zemleć w maszynce. Czosnek rozetrzeć z miodem i solą. Ziemniaki utrzeć z czosnkiem i migdałami lub orzechami. Wlewając porcjami olej, ubić sos w mikserze. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3