Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niebo w gębie

EC
Dziś miodowej listy kulinarnych przebojów ciąg dalszy. Przepisy podaje Państwu Anna Szcześniak, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli, nasz ekspert. Jednym ze składników potraw jest miód. Każdy, byleby był tak znakomity, jak ten z Pszczelej Woli. Już same nazwy dań wprowadzają w dobry nastrój. Żeberka w glazurze albo całuski - sama poezja. Kochani buchalterzy od liczenia kalorii: Poluzujcie sobie! Przestańcie gryźć same marchewki! Spróbujcie coś na rozgrzewkę. Nie martwcie się, zima napisze Wam usprawiedliwienie.

Jeszcze jedno: receptury z Pszczelej Woli są bardzo cenne i długo skrywane przed światem. Zadebiutowały nie tak dawno na konkursach, z sukcesem zresztą. A może Państwo macie podobne skarby? Piszcie: mailto:eczerwinska@kurierlubelski. pl

Całuski pszczelowolskie

Produkty:
1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 60-80 dag mąki, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Cukier utrzeć z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki. Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta. Piec w piekarniku około 10 minut.

Jeżeli zużyjemy w sumie około 60 dag mąki, to ciasto będzie luźne, a kuleczki będą się rozlewały, tworząc płaskie placuszki. Po upieczeniu otrzymamy niezbyt wyrośnięte, ale puszyste i kruche pierniczki, rozpływające się w ustach. Jeśli zaś do wyrobu ciasta zużyjemy więcej mąki, to będzie ono gęstsze, na skutek czego utoczone kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosną i się nie rozleją. Powstaną foremne, pulchne i twardsze pierniczki, zwane całuskami. Wszystkie wymienione tu pierniczki są bardzo kruche i można przechowywać je bardzo długo, dzięki temu, że są beztłuszczowe.

Żeberka w glazurze miodowej

Produkty:
1 kg żeberek, koncentrat pomidorowy (2), 4 łyżki miodu pszczelowolskiego, 3 łyżki miodu pitnego, 1 łyżeczka mielonej gorczycy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, szczypta mielonej papryki, papryka zielona posiekana, seler posiekany (25 g).
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać i osuszyć. Resztę składników wymieszać w dużej misce, włożyć żeberka, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie włożyć w rękaw do pieczenia razem z marynatą, i piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pasta miodowo-czosnkowa

Produkty:
2 ugotowane ziemniaki, 6 ząbków czosnku, 5 dag łuskanych orzechów włoskich lub laskowych, 0,5 szklanki oleju, sok z cytryny, łyżka miodu, sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Migdały lub orzechy zrumienić na suchej patelni, obrać ze skórki, zemleć w maszynce. Czosnek rozetrzeć z miodem i solą. Ziemniaki utrzeć z czosnkiem i migdałami lub orzechami. Wlewając porcjami olej, ubić sos w mikserze. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski